10.02.2020
E de normalt att vilja dö? Leo
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

13.02.2020

Hej.

Du undrar om det är normalt att vilja dö, och på det finns det väl egentligen inget enkelt svar.

Frågan är ju egentligen om just du känner att du skulle vilja dö, och i så fall varför. Jag tror att mer eller mindre alla människor har dagar eller perioder emellanåt då livet känns tungt eller hemskt och man hellre skulle få sova och inte alls vara med. Jag tror med andra ord att det hör till att vara mänsklig att man har dåliga dagar då man känner sig låg, men om man under en längre tid känner så så måste man nog ta sig en funderare över vad det beror på och vad man kan göra för att ändra på saken - eftersom det inte måste kännas så.

Jag tror att en viss nedstämdhet hör till den ålder du befinner dig i. Dels har det att göra med hormonerna, och dels med hela livssituationen. Men det innebär ju inte att man skall acceptera det om det faktiskt är saker som ÄR fel. Om du blir illa behandlad eller har saker som bekymrar dig så finns det hjälp att få. Ibland måste man bara våga be om det själv för att få hjälp.

Jag rekommenderar att du talar med någon, t.ex. din skolkurator eller skolhälsovårdare, eller egentligen med vem som helst så länge det är en person du känner förtroende för. Det handlar inte så mycket om vad personen har för utbildning utan mer om att personen kan lyssna och fråga. Via din hälsocentral kan du också komma i kontakt med en psykolog om du skulle behöva det. Tveka inte att tala med någon - jag vet att du har hört det förr, att man skall "tala om det", men det är för att det faktiskt hjälper i de flesta fall.

Du är värdefull och du förtjänar att må bra <3

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.