Tandläkare

18.01.2024
Hej!
Var kan man utbilda sig till tandläkare och hur länge tar det? Vad krävs av betygen? Gymnasie? .
Pia Lustig Klippt

Studiehandledaren Pia svarar

26.01.2024

Hej!

Kanske du kan boka in en tid med din elevhandledare för att prata om studiemöjligheterna till tandläkare? Under samtalet kunde ni fundera bland annat på vilket språk du kan tänka dig att studera på. Möjligheterna i Finland vid Helsingfors universitet att studera på svenska är begränsade. Du behöver i alla fall vara positivt inställd till att en del studier går på finska. Väljer du att söka exempelvis till Sverige så är kanske Umeå universitet ett alternativ?

Samma antagningskriterier gäller inte i olika länder, men generellt kan jag säga att din ansökningsprocess underlättas om du har läst lång matte, fysik, kemi och biologi. Det är vad som krävs till Sverige för att vara behörig. I Finland är det lite annorlunda och från och med 2026 mister fysiken lite sin starka ställning i betygsantagningen. Det finns alltså mycket att fundera på! Men ja, du frågar om gymnasiet och det är väl den vanligaste vägen att börja om tandläkarstudier lockar. Hoppas att mitt svar startar en lite process som du får fortsätta med din elevhandledare.

Hälsningar Pia

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Tjena ja undra om ni vet va en hälsovårdare har fö lön i finland?
Läs mera

Hej, jag har jobbat på mitt sommarjobb i 2 veckor nu, men jag sitter hemma och gråter nästan varje kväll. Jag avskyr det verkligen. Det känns som att jag inte ”lever” som jag gjorde för en månad sen. ...
Läs mera

Jag undrar vad som krävs för att få jobba som bokbusschaufför? Räcker det med ett vanligt C-körkort eller är det mer avancerat än så? Var kan man utbilda sig för att få den behörighet som krävs?
Jag s...
Läs mera

hej jag skulle vilja jobba med sekreterar uppgifter inom vården. Finns det någon utbilning man kan gå för att bli medicinsk sekreterare? eller kan man jobba som sjukskötare och vara sekreterare?
Läs mera