
Sjukskötare och socionom Alexandra svarar
Hej!
Eftersom hela frågan är skriven i hemliga rutan så ska jag svara efter bästa förmåga. :)
Känner man sig nedstämd, deprimerad och/eller har ångest och det börjar hålla i sig flera veckor, då kan det vara bra att gå och prata med någon om detta. Det finns olika ställen man kan gå till, beroende på ålder och studieplats/arbetsplats. Skolor ska ha en kurator eller skolpsykolog man kan söka sig till. Det går även att diskutera med skolhälsovårdaren som hjälper en att hitta rätt. Arbetar man så är en möjlighet att söka sig till arbetshälsovården var man kan diskutera med någon. Sen finns det också den egna hälsovårdscentralen vart man kan vända sig. Många hvc har egna psykiatriska sjukskötare.
När man söker samtalshjälp så brukar man få gå några gånger till personen och prata om hur man mår, om orsaken varför man sökt hjälp och så brukar man många gånger fylla i några olika frågeformulär som är ett litet hjälp på vägen att diagnostisera, tex depression. Efter några besök brukar läkaren kopplas in och man gör tillsammans upp en vårdplan, om det visar sig under samtalen att man har behov att fortsätta gå till någon och prata.
Känns det som att måendet inte är bra och det vore en bra idé att söka hjälp, då rekommenderar jag att göra det. Oavsett vad orsaken är. Ibland räcker det med endast några få besök och man får lite hjälp på traven, ibland krävs det lite fler besök. Det är väldigt individuellt.
Sköt om dig!
Alexandra
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar