Ömma vader

23.11.2020
Hej!
Mina vader är väldigt ömma till beröring, om jag ens drar lätt på min vad så gör det ont, ännu en stund efteråt.
Kan till exempel inte göra sittande leg curls på gymmet, där "dynan" är mot vaden då der gör så ont.

Vad kan detta bero på? Tycker inte de är svullna eller någonting sånt och det har nog varit såhär en längre tid, vet inte när det börjat . Ont
26.11.2020

Hej!  

Det finns en hel del olika saker som kan orsaka smärta i vaden: Vanligast är en skada, till exempel om man slår skenbenet någonstans eller om musklerna eller senorna i vaden har töjts eller spruckit. Typisk då är att smärtan börjar plötsligt och att vaden känns öm och kanske lite varm och svullen. Ett blåmärke kan också synas. 
En annan ganska vanlig orsak till smärta i vaden är om man överanstränger den. Musklerna sväller och det blir trångt innanför benhinnorna och leder till smärta. Denna smärta utvecklas långsamt och hålls kvar en längre tid. Vid ansträngning märker man då ofta att vaden blir sjukare. 
Andra orsaker det kan vara är en hudinfektion, blodpropp i ven eller artär eller om venerna i benet inte fungerar som de ska och samlar på sig överlopps vätska. Om man har ett fel i nerverna till foten kan man också utveckla överkänslighet och därmed känna lättare tryck som smärta. Vid dessa fall brukar dock benet ofta vara svullet och dessutom brukar de som får tidigare nämnda sjukdomar också annars vara mångsjuka. Om du är grundfrisk och inte äter mediciner av något slag så handlar det sannolikt i din ålder om en överansträngning eller en skada. 
Det lönar sig att gå till läkaren om vaden är så sjuk att du inte kan stödja på den, om du tillsammans med smärtan är febrig och svullen i benen, om vaden är svullen och huden har ändrat färg, om du samtidigt med smärtan tappar känseln eller styrkan i benen, om smärtan inte blir bättre inom ett par veckor eller om smärtan plötsligt blir värre.

Frågan besvarades av Ester och Amanda från projektet Frågesjuk.

Hälsningar, Unginfo-teamet

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, Jag har en fråga om hypokondri/hypervigilans. Kan man få en diagnos på papper att man har detta? Jag upplever att det är svårt att avgöra eller lita på mej själv OM jag är sjuk. Ofta så blir sake...
Läs mera

Hej!
Jag brukar ofta vara kissnödig, men upplever inga andra typiska symptom för typ 1 diabetes, betyder det att jag har sjukdomen?
Läs mera

Hej, jag har acne och har haft det sedan jag va 9. Jag har fått antibiotika mot det för 1,5 år sedan och då gick det bort, inte helt men en del. Nu undrar jag vad jag kan göra. Har också acne på rygge...
Läs mera

Hur görs cystoskopi på män till, har sten i urinblåsan men fick inte nå bra info från hvc hur de ska göra? Orolig
Läs mera