
Sjukskötaren Ira svarar
Hej!
Det finns det nog :) När man börjar i grund och botten är det bra att se över sitt ätande. Då gäller det att försäkra sig om att man äter tillräckligt ofta, och tillräckligt med mat. Då minskar man risken för överätande som också kan bero på att kroppen helt enkelt är hungrig.
När den biten är kollad, är följande att öva sig i att stanna upp vid måltidssituationerna, förrän man handlar. Man kan skriva upp tankar också om det hjälper det hela bli mer konkret. Äter jag nu för att jag är hungrig? Vill jag äta för att jag har lust att stoppa något i munnen? Äter jag för att slippa tänka någon jobbig tanke eller känna en jobbig känsla? Vad känner jag, och finns det något annat som kan tillfredsställa behovet? Då kan man t.ex. ringa en kompis, lyssna på någon musik, gå på en promenad etc. Det är bra att göra måltiderna lugna, så att man inte ser på tv eller telefon samtidigt, utan koncentrerar sig på att lyssna på kroppen och sina tankar.
Det är också bra att känna efter hur man förhåller sig till mat och dieter. Har man indelat maten i "bra" och "dålig" kategorier, och strävar efter att reglera ätandet noga? Stränga förbud ökar på risken för hetsätande och tröstätande.
Ibland har man något så jobbigt där i grunden att man behöver tala med någon om det. Då kan man boka tid till t.ex. skolkurator för stöd, eller tala med någon annan man litar på.
Sköt om dig!
<3: Ira
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar