Problem med att tala

06.04.2020
Jag har alltid varit blyg o så men alltid kunnat tala ändå. Tyvärr e jag mobbad i min nya skola som jag började i förra hösten och har haft mycke ångest. Det har lett till att jag har problem med att tala nu :'( Problemet är att jag nu inte kan tala ordentligt mer förutom med familj o nära vänner, för jag stammar o hakar upp mig på ord. Andra saker som händer är att meningarna blir helt oförståeliga fast jag ju kan tala. Nu när vi har distanns skola så är det hemskt. Varje gång jag ska säga något på våra distanstimmar så misslyckas jag totalt.... :'( Finns det hjälp mot mitt problem? stammar
luckan

UngInfo svarar

20.04.2020

Hej!

Det är ju helt normalt att känna sig lite osäker, blyg eller nervös i sociala sammanhang så som du beskrev att det har varit. Mobbningen har tyvärr tydligen gjort att det blivit såpass mycket värre och ökat din ångest i den grad att du inte mer känner att du vågar tala. Det är en rätt så vanlig reaktion då ångesten i vissa situationer blir svår, det uppstår en stark medveten eller omedveten rädsla för skam eller förödmjukelse, som ju inte är realistiska och ofta helt överdrivna. Trots detta är det du upplever väldigt tungt och det känns svårt eller till och med omöjligt att komma ur. Det har blivit en form av social ångest/fobi. Till detta har man all rätt och möjlighet till hjälp och stöd. Det som är bra i det hela är att det absolut finns bra hjälp mot problemet. Det finns effektiva behandlingar i olika former av psykoterapi eller gruppterapi. Det är bra att söka denhär hjälpen så snabbt som möjligt, så vardagen blir behagligare för dig. Det är ju inte meningen att det ska vara sådär svårt att vara. Du har ju rätt att må bra och klara vardagen utan ångest!

Du kan antingen börja med att berätta till dina föräldrar så kan ni tillsammans söka hjälp t.ex. via hälsostationen eller skolpsykologen eller kuratorn. Därifrån kan de sedan hjälpa dig vidare så du får den hjälp du behöver. Om du inte vill tala med dina föräldrar kan du göra det själv eller ta hjälpa av någon kompis eller annan trygg person. Jag hoppas verkligen det här löser sig och att svaret är till hjälp!

Psykolog Helena

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.