Cancer

26.01.2023
Min pappa har cancer Hej
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

03.02.2023

Hejsan!

Tack för din fråga. Ledsen att höra att din pappa kanske har cancer. Men försök att tänka på det ur den här vinkeln också – det är bra att läkarna har hittat det, tagit bort det, och undersöker vad det är! Bättre så än att det skulle ha lämnat kvar där och blivit värre och ingen skulle ha vetat om det. Nu har din pappa möjlighet att få vård.

Det är rätt vanligt med cancer tyvärr, de flesta känner någon som haft det/har det; men vården är bra här i Finland och i de flesta fall så finns det saker man kan göra åt det så att man kan tillfriskna. Försök att inte tänka katastroftankar innan ni vet vad exakt det är som din pappa har; försök att ta dagen som den kommer, och spendera tid tillsammans. Familjen blir ofta extra viktig när någon i familjen blir sjuk.

Kom ihåg att cancer inte smittar, så man behöver inte vara rädd för det på det viset. Det är inte heller något att skämmas över – lika lite som man skäms över andra sjukdomar (exempelvis en förkylning, diabetes, eller någon hjärtsjukdom).

Det kan dock vara skrämmande att höra ordet ”cancer” som diagnos – både för sig själv och för en anhörig. Därför är det viktigt att man inte lämnar ensam med sina tankar och frågor. Prata gärna med dina föräldrar om det här, eller med någon annan som du litar på. Människor som tycker om en vill gärna att man vågar berätta sånt som händer i ens liv och i ens hjärna – de negativa händelserna i ens liv är också en del av ens historia, likaså de positiva, och man behöver få dela med sig av dem båda.
Ifall du inte är bekväm med att prata med någon närstående om det här, så kanske du kunde prata med en neutralare person som exempelvis hälsovårdaren eller kuratorn på din skola? De har tystnadsplikt om det som du säger där.

Håller tummarna för dig och din pappa!

Många kramar, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Min pappa är vad man kallar en narcissist de har folk berättat åt mig, en av dom e min mamm. Men fråga är att pga att min pappa är kan det finnas en chans att jag även skulle få ett sådant beteen...
Läs mera

Hej Decibel! Min pappa har problem med ilskan, och ropar på mig och mina syskon efter att vi har gjort något litet misstag som tex. spillt mjölk på matbordet, tryckte in fel lösenord på datorn eller s...
Läs mera

Ibland när jag är hos min pappa kan han när som helst lite snabbt ta på mig på privata kroppsdelar och annanstans jag vet inte om han gör det med flit eller bara råkar sätta sin hand där kan jag göra ...
Läs mera

Hej, skriver priv eftersom min pv brukar läsa…
Läs mera