Familjedagvårdare

03.02.2023
Hej!

Jag har funderat på yrket familjedagvårdare eller dagmamma som det tidigare hette. Alltså dagvård för barn i ens egna hem. Jag själv gick hos en dagmamma och det är jag så tacksam över och önskar att möjligheten för barnfamiljer ska finnas i framtiden också.
Hur ser lönen ut för detta? Hur många barn har man som minst/mest? Krävs det någon pedagogisk/vård utbildning för att man ska kunna bli detta? Det känns som att det är mest äldre som jobbar som detta och jag är ju rätt ung men är jag ”för ung”? Dagmamma
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

14.02.2023

Hej ”Dagmamma”,

Här kan du läsa mer om utbildningen (kompetensområdet) till familjedagvårdare.

 

Den är distansbaserad med närundervisningstillfällen online men med möjlighet till fysiskt deltagande från Vasa.

Lönen kan jag inte uttala mig så mycket om, men jag tror inte att den är särskilt hög. T.ex. skrevs det ett reportage om yrket på svenska yle 2016 som kan ge dig en hint om läget, och jag tror tyvärr inte att läget blivit något bättre.

T.ex. kunde du prova att kontakta familjedagvårdsledaren i den kommun som du bor i eller någon närliggande för att få reda på mer om själva yrket och arbetsmöjligheterna.

Jag tror inte att du är för ung men kan vara bra att ta kontakt med t.ex. lärarna på yrkesakademins hemsida (se första länken) för att reda ut dessa frågor mer grundligt. Gällande barngruppens storlek så kan jag inte heller säga exakt, små grupper är det ju frågan om, men där beror det säkert också på barnens åldrar osv.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Får alla yrken mer betalt på natten? Jag vet tex inom sjukvården får man mer betalt för nattjobb o helger. Gäller detsamma för treskiftets dagis?
Läs mera

Kan hälsovårdaren jobba på dagis?
Läs mera

Hej! Jag och min kompis funderar ifall det är möjligt att skaffa kvällsjobb i stall? Är detta en sak som stall brukar ha? Runt om i jakobstadstrakten.
Läs mera

Hej, hur blir man lågstadielärare? vart ska man söka efter nian o.s.v ??
Läs mera