Könssjukdomar vid oralsex

04.10.2010
Nu undrar jag att kan man få könssjukdomar via att någon går ner och slickar en? Altså att dens mun överför könssjukdomar till ens vagina.

Och att kan man få hiv om man suger penis utan att den får utlösning? Altså ingen sperma kommer i munnen.
25.11.2011

Hej!

Tyvärr är svaret ja på båda frågorna, även om risken är mindre än vid vaginalt samlag. Men eftersom allt fler har oskyddat sex (dvs tex går på p-piller, som ju inte skyddar mot könssjukdomar), så blir könssjukdomarna allt vanligare och vem som helst kan ha en, även grannpojken eller flickan som inte har så stor erfarenhet av sex än.

Till exempel kondylom (könsvårtor) smittar via munsex, även om man inte brukar få kondylomvårtor i munnen. men allt som rör vid vårtorna kan föra det vidare. Tex att han har vårtor på snoppen, rör vid dem med sina händer och sedan rör vid tjejens underliv, då kan hon smittas. Det är ovanligare att man smittas med klamydia när man har munsex, men eftersom klamydia smittar när slemhinnorna på killens ollon och i tjejens underliv rör vid varandra, så är det inte omöjligt att överföra klamydia via munnens slemhinnor. Gonorré smittar däremot lätt vid munsex, men även vid vagina- och analsamlag och finns i både sperma och slidsekret ifall man har det. Så då smittar gonorré lätt genom att slicka eller suga av någon.

HIV smittar genom blod, bröstmjölk men framförallt genom sperma och slidsekret. Men tyvärr hjälper det inte att det inte går för honom, eftersom snoppen när den har stånd skickar ut en "försats" som rensar röret, så att säga, och den klara droppen vätska innehåller också både spermier och viruset ifall han bär på det. Och slickar en kille en hiv-positiv tjej kan han få smittan.

Så kondom är såklart alltid bra, även om man bara suger av killen och även om det inte går för honom. För tjejer finns det speciella slickdukar, som man kan bre ut över hennes underliv innan man har munsex. En slickduk kan man lätt fixa själv genom att klippa upp en kondom på längden och bre ut den över hennes underliv.

Hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.