Orolig för krig

26.01.2023
Hej, jag är en 14 årig tjej som den senaste tiden (0,5 år kanske) blivit extremt rädd för krig, och allt som har med det att göra. Och jag är på riktigt rädd. Jag kan väl i princip skylla det på kriget i Ukraina, för förut har det aldrig känts som något att undra över. Finland har känts som ett mycket säkert land. Jag vet inte vad det är som gjort detta men så fort jag typ hör ett flygplan/helikopter/skott blir jag på hel spänn. Det är ju lite opassligt eftersom jag bor i närhet till ett militärområde, och de ju har övningar vilket betyder att det hörs skott lite nu och då (samt grannen är jägare). Idag under dagen har det flugit ett par militärflygplan, men nu på kvällen har det varit ännu fler, nästan hela tiden. Jag är medveten om att armén har övningar, men jag blir ändå SJUKT rädd och orolig eftersom jag inte vet när det är Finland som har övningar eller om det är något annat. Mamma och pappa försöker förklara att det inte är något att oroa sig för, men jag vet inte vad jag ska göra!? Känns som att jag inte vågar vara hemma själv längre.
luckan

UngInfo svarar

01.02.2023

Hej på dig!


Jag är glad att du tar kontakt och skriver. Det är flera som är oroliga för vad som händer i Ukraina och hur det kan påverka resten av Europa och oss här i Finland. Samtidigt är Finland fortfarande ett väldigt tryggt land att bo i. Jag är ledsen att du känner dig så rädd och att det känns som att du inte vågar vara hemma själv. Och jag förstår att det säkert blir extra svårt med tanke på var du bor, nära ett militärområde. 


Det du kan göra när du känner dig orolig är att försöka sätta gränser för dig själv när det gäller vad du ser och lyssnar på. Det sprids mycket information via sociala medier, och du kan välja att inte läsa eller titta på allt. Ofta växer oron när man hör nyheter och ser på bilder, och då kan det vara bra att begränsa eller till och med helt välja bort sådan information för att man inte ska må dåligt. 


Du kan också försöka avbryta oron med att göra något som du mår bra av och försöka fokusera på det, t.ex. att träffa en kompis, röra på dig, se en film eller läsa en bok. Överlag är det bra om du kan röra på dig varje dag, t.ex. ta en promenad, det har också en positiv inverkan när det gäller att minska oro och stress.


Sist men inte minst är det viktigt att du pratar med någon när du känner dig orolig. Berätta hur du mår, vad du känner och tänker. Det är jättebra att du pratat med dina föräldrar, fortsätt med det. Du kan också prata med andra vuxna du litar på, eller en kompis. Sedan rekommenderar jag också att du tar kontakt med elevhälsan, antingen skolkuratorn eller skolpsykologen, för att få mera stöd. Ni kan tillsammans fundera mera på dessa saker, om det finns några andra orsaker till att du börjat känna så här just nu och på vad som kan hjälpa dig i den här situationen. 


Önskar dig allt gott!


mvh

Psykolog Camilla

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag är intresserad av att börja läsa böcker och speciellt böcker om psykologi. Jag går 2 året i gymnasiet och ska skriva psykologi i studenten nästa år, så skulle vilja läsa böcker som jag lär me...
Läs mera

Hej varför kommer det alltid en svart film när man tar sig in på decibels sida
Läs mera

Tal

Jag har blivit jätte dålig på att prata, stammar ofta och uttalar ord fel. Jag pratar så även om jag pratar med den person jag är mest bekväm med. Jag har aldrig haft problem med detta förut. Vad kan ...
Läs mera

Hej jag och mina vönner pratade om onani för några dagar sen och ingen av dom har onsnerat och nu könner jag mig äcklig för stt jsg har gjort det sen jag var 8 och gör det nästan varje dag är det norm...
Läs mera