???

01.12.2016
Kan man få Hpv om man suger av en oskuld?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

05.12.2016

Hej.

HPV finns i ungefär 200 olika sorter, varav de flesta är harmlösa och läker av sig själva. Men ungefär 40 av dessa sorter kan infektera slemhinnan i underlivet och på så sätt leda till kondylom eller livmoderhalscancer. Idag erbjuds flickor ett vaccin mot hpv gratis, men vaccinet har varit väldigt omdiskuterat och har på vissa håll i landet använts ganska lite.

Jag skulle säga att det är väldigt osannolikt att man får hpv genom att suga av en oskuld. Eller rättare sagt att det skulle vara en av de jobbigare sorternas hpv. Dels är ju risken att man skulle bära omkring hpv i könsdelarna om man inte har haft sex väldigt liten, MEN man kan få hpv även om man inte har haft penetrativt sex. Så i princip är det möjligt att killen skulle ha smittats med hpv bara av att med sin penis röra vid ett annat smittat underliv, även om han rent tekniskt fortfarande skulle räkna sig som oskuld.

Forskarna är änni inte säkra på huruvida hpv kan smitta henom oralsex och djupa kyssar eller inte. Men det säkraste är nog att även i fortsättningen använda kondom vid sex, både vid oralsex och penetrativt sex om man inte är helt 100% säker på att den andra inte bär på någonting.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.