förlorat oskuld..och orolig

02.09.2010
hej,jag är en 16-årig tjej som nu skaffat pojkvän och allt känns jättebra..det är bara det att jag förlorade nyss min oskuld,och för det 1a: det tog sjukt å allt kändes bara så konstit..man fick inte in den på "rätt ställe"liksm.efter detta blev jag rädd att ha sex igen,hur ska jag göra för att få bort den här rädslan av att det tar sjukt?
för det 2a:vi hade kondom,å den sprack inte vad jag vet,men jag vet inte om han kom eller inte,jag avbröt ganska abrupt när det tog sjukt.jag kan väl omöjligen vara gravid eller nåt?eller inbillar jag mig att min mage har svällt liiite och att jag mår illa?kan hända att ja inbillar mej eftrsom jag är så rädd för att bli gravid,har hört så många hemska historier..

jätte jätte tacksam för svar!
25.11.2011

Hej vännen!

Först till det som du troligen är mest rädd för: nej, högst troligen är du INTE gravid. För det första så ska man ju tajma rätt tidpunkt i månaden - ungefär de fem dagarna runt ägglossningen, för att man ska ha någon chans att bli gravid. Läs mer om detta på Information här till vänster, gå sedan till Kärlek&sex, Preventivmedel&graviditet och läs under Gravid om hur man blir gravid. För det andra så skyddar kondomer jättebra, så länge de används rätt. Läs under Kondom-fakta på samma ställe på Information.

Precis som du själv tror, så tror jag att du inbillar dig att magen svällt, eftersom du är så orolig. Och din oro för att bli gravid är helt normal och förståelig och den delar du med så gott som alla tjejer och kvinnor (som inte vill ha barn just nu). Faran är dock att oron blir onödigt stor och börjar påverka ditt liv. Tex att du inte vågar ha sex för rädslan för att blir gravid - eller inte kan njuta när du har sex för att du spänner dig för mycket pga den underliggande oron. Och om du oroar dig väldigt mycket så är det rätt vanligt att mensen blir försenad eller hoppar över. Det kan den göra av annan stress eller ångest också, men väldigt ofta just när man är rädd för att ha blivit gravid. Och visst, jag förstår de hemska historierna när det gäller att vara väldigt ung och bli gravid. Det är ofantligt tungt och tufft, hur underbart det än kan vara också, och personligen skulle jag önska att barn allra helst skulle vara något man "skaffar" först när man verkligen vill ha barn. Och vi tjejer har ju alla chanser att skydda oss. Därför tycker jag att om inte annat än för att du ska slippa oroa dig, så ska du gå till en preventivrådgivning och skaffa dig ett preventivmedel som passar dig. För hur pålitlig kondomen än är, så finns alltid den pyttelilla rädslan att den ska gå sönder utan att man märker det. Har man dock tagit sina p-piller eller har sitt p-plåster på, så kan man slappna av bättre. Men kom ändå ihåg att det bara är kondom som skyddar mot könssjukdomar.

Sedan till dina frågor om första gången och sex överlag: det är jättevanligt att första gången blir mer eller mindre misslyckad. Nästan mer regel än undantag. Och det är ju helt förståeligt - hur ska man kunna vara bra på något man aldrig gjort förr? Sex är som allt annat, man måste träna och lära sig - det är bara en myt att man på något vis ska ha det medfött! Och mycket "korrekt" kunskap får man verkligen inte från filmer - ännu mindre från porrfilmer. Så de flesta skulle helst bara vilja glömma sin första gång. Främst för att man är så nervös och oerfaren att man spänner sig, inte riktigt vet hur det ska göras eller vad man själv gillar. Därför kan det lätt göra ont, man spänner muskler och är inte tillräckligt upphetsad för att vara våt nog och då kan det kännas som om han inte fick in den på rätt ställe eller att det tar emot. Såvida han nu inte fick in den i analöppningen - för då tar det väldigt lätt sjukt.

Så lösningen på ditt problem är egentligen lätt: slappna av och njut av allt runt ikring sex (förspelet, närheten, gemenskapen är egentligen mycket viktigare än hur det lyckas rent tekniskt). Ställ in dig på att sex är något man lär sig och att det tar tid innan det blir riktigt bra. Det påstås att det vanligtvis tar fyra år från första gången för en tjej innan hon får orgasm, just för att det tar tid att lära känna sin egen kropp, hans kropp, hur i funkar ihop och vad ni tillsammans tycker om i sängen. Så illa som fyra år behöver det inte vara, ifall man just slappnar av tillsammans, är trygga ihop, prövar sig fram, leker... Orgasmen är faktiskt inte hela målet med att ha sex - även om många killar tror det och känner sig misslyckade om han inte kan ge henne den njutningen eller får den själv. Därför är det också jätteviktigt att ni pratar! Slut dig inte som en mussla när det är obekvämt eller obehagligt, om han inte fattar vad som är fel så känner han bara att du drar dig undan och det påverkar resten av förhållandet negativt. Satsa på förspel och använd lite glidmedel på kondomen, så kanske det känns lite bättre när han kommer in i dig. Och när ni har sex, ha det mysigt och mjukt runt er, se till att vara ostörda och ta tid på er! Det blir nog bra, vännen, tro mig!

hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.