Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Mens mitt i p-pillerkartan
15.04.2018
Hej, Jag började använda p-piller (Yasmin) för en månad sedan. Min gynekolog sa att jag helst skulle vänta till första blödningsdagen på nästa mens, men jag orkade inte för det skulle ha varit en hel månad till dess så jag började direkt och det blev alltså en vecka efter att min föregående mens tog slut. Jag åt den första kartan (21 piller) utan p...
Visa hela frågan och svaret
Hej,
Jag började använda p-piller (Yasmin) för en månad sedan. Min gynekolog sa att jag helst skulle vänta till första blödningsdagen på nästa mens, men jag orkade inte för det skulle ha varit en hel månad till dess så jag började direkt och det blev alltså en vecka efter att min föregående mens tog slut. Jag åt den första kartan (21 piller) utan problem och eftersom jag hade viktiga tävlingar just den veckan då jag skulle hålla uppehållet för mens valde jag att äta ihop en annan karta.
Efter att ha ätit 7 piller, alltså en vecka, på den nya kartan fick jag blödningar. Jämfört med hur min mens var innan p-pillren är det nu väldigt lite blod som kommer. Det senaste halvåret har även min mensvärk blivit MYCKET värre. Jag måste äta ca 1200mg burana de 3-4 första dagarna av mensen. Detta var också en av anledningarna till att jag började med p-piller. Nu när jag fick denna blödning fast jag åt piller så är värkarna nästan värre än det var innan och jag har ätit ännu mer burana och fått ligga i sängen i 3 dagar nu. Jag har så ont i magen och ryggen och mår illa emellanåt också.
Jag har nu ätit 10 piller på den nya kartan;

Min fråga är nu om jag ska fortsätta med p-pillren eller "ta paus" och låta denna blödning komma av sig själv nu? Behöver jag då använda kondom vid sex eller är jag ändå skyddad mot graviditet? Är denna blödning en mellanblödning eller mensen som kommer igenom eftersom att jag hade försökt skippa den tidigare?

Tacksam för svar!! avocadoapa
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 18.04.2018

Hej!
Tack för din fråga. Vi har skickat den till den syd-finlandssvenska ungdomsportalen Ungdomsakademin (tidigare Unginfo.fi) som vi samarbetar med. Deras experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Decibels Våga fråga och på Ungdomsakademins sida Fråga.
Hälsar ungdomsinformatören Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!