Hälsovårdare

23.01.2020
Är det svårt att komma in till hälsovårdare men närvårdar+kombi utbildning?
Hur mycket tjänar en hälsovårdare och hur mycket semester har de? Närvårdarstuderande
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

28.01.2020

Hej,

Du frågar om det är svårt att komma in till hälsovårdarstudier med närvårdar + kombiutbildning. Lite beroende på hur ditt betyg ser ut så kan du antingen söka in på basen av dessa, men om dina poäng inte räcker till till att bli antagen bara på basen av betygen så skall du delta i YH-urvalsproven för att bli antagen. Mer om poänggränserna och  kan du läsa här, och mer om YH-urvalsprovet kan du läsa här här.

Beroende på hur länge man har jobbat så ökar oftast semesterdagarna, men som hälsovårdare har man varken mer eller mindre semester än någon annan. Så om man jobbar som skolhälsovårdare så innebär det inte att man skulle vara ledig hela sommaren så länge skolan är stängd, utan oftast förflyttas man då till någon annan arbetspunkt under den tiden, t.ex. hvc.

Lönen kan variera ganska mycket beroende på var man jobbar. Jobbar man t.ex. i södra Finland så är lönen högre än i Österbotten (men det är även levnadskostnaderna). Lönen påverkas också om man jobbar skiftesarbete, men det gör man kanske inte så ofta som hälsovårdare utan mer som sjukskötare.

Lycka till!

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.