Konstigt underliv

30.07.2021
Hej!
Jag har ett "problem" som jag har haft i ca 4 månader nu. Allt började med att jag skaffade p-stav för ett halvår sedan, så jag och min pojkvän slutade använda kondom. Vi är båda varandras första sexuella partners, så det borde inte röra sig om nån könssjukdom. Han kommer i mig varje gång vi har sex och jag är alltid väldigt noggrann med att kissa efteråt och duscha där nere. Efteråt kan det svida att kissa första gången eller ett par gånger, men det går alltid om fort. Ändå har jag nu i 3-4 månader varit misstänksam om att jag har någon typ av obalans. Det svider inte när jag kissar, men jag är kissnödig väldigt ofta, speciellt innan jag ska sova. Jag dricker också väldigt mycket vatten speciellt nu när det är varmt. Jag dricker också koffein i form av kaffe eller Nocco dagligen. Ibland när jag har kissat och tvättar händerna så behöver jag sätta mig ner på wc igen och så kommer det plötsligt mera kiss, fast jag för 1 minut sedan kissade. Tycker också urinen verkar lukta lite ibland, men jag antar ofta att det kan vara pga mina mellanblödningar som jag fortfarande får av p-staven fastän jag haft den i ett halvår. Blödningarna är störande men jag kan inte ta p-piller och staven känns som ett väldigt säkert skydd, så jag tar hellre blödningar än graviditetsångest. Var även till hvc och förde in många urinprov i april-maj, när problemen började, och de sa att jag nog hade någon slags obalans i urinen men att det inte var något de direkt skulle ge antibiotika för. De sa att det jag hade kan komma naturligt, och kan lämnas obehandlat. De skrev hursomhelst ut antibiotika åt mig som jag kunde hämta ut ifall symtomen skulle bli värre. Det har de inte blivit, och jag antar att de skulle ha blivit det efter 3-4 månader ifall det skulle röra sig om en riktig urinvägsinfektion.

Det jag undrar över är ifall det jag upplever, alltså den ofta återkommande kissnödigheten, faktiskt bara kan bero på att jag dricker så otroligt mycket eller om det är något fel på mig. Jag hann vara sexuellt aktiv med kondom innan jag skaffade p-staven (och skippade kondomen) i 1 år och 3 månader, och hade inga problem med kissandet under den tiden. Jag vill heller inte ta antibiotikakuren "bara för att", eftersom att mina symtom inte har blivit värre och jag vill inte äta en sådan medicin utan egentligt behov. Jag och min pojkvän har även oftast oralsex före det egentliga samlaget, men det har vi haft förut också (perioden med kondom) så jag tycker att problemen isåfall skulle ha börjat redan då.

Jag skulle förstås kunna göra ett urinprov till, men känns som att jag kommer få samma svar igen. Var även till en läkare i maj och fick en ordentlig gynundersökning, och hon tyckte jag hade aningen torra slemhinnor. Fick receptfria mjölksyratabletter och vagisan fuktkräm, for på ett nytt urinprov, samma resultat.

Nu blev detta en väldigt lång text, men eftersom jag haft problemet i flera månader och verkligen har försökt göra något åt det också så finns det ju en del att skriva. Skulle gärna vilja ha kvar p-staven och vara utan kondom, eftersom att det bortsett från urinbesvären och blödningarna har bidragit med mycket bra i mitt liv också. Under tiden vi bara hade kondom som preventivmedel kunde den spricka flera gånger, och som tur märkte vi det när vi bytte ställning innan han hann komma. Nu behöver jag inte vara orolig för graviditet och jag tycker även det är praktiskare och behagligare utan. Skulle absolut ha farit på alla möjliga klamydiatest och liknande för länge sedan, men eftersom att vi inte har varit med någon annan varken tidigare eller under förhållandet så är det ju inte frågan om nåt sånt. Skulle bara vilja höra vad ni tycker om mitt problem, om det är vanligt och vad jag ska göra. Problemhavaren
Heidi Jussil klippt

Läkare Heidi svarar

03.08.2021

Hej!

Problem med underlivet är vanligt hos unga kvinnor i alla åldrar. Just täta trängningar kan bero på bland annat högt vätskeintag, urinvägsinfektion, överaktiv blåsa, "nervositet" (psykiskt), koffeinintag. Man kan även få liknande känslor av exempelvis svamp i underlivet och torra slemhinnor. Det låter som att ni uteslutit en del av dessa saker redan men jag tänker att det säkert kan vara en kombination av flera av ovanstående. Vid sex kan man få in bakterier i urinröret, preventivmedel kan ge torra slemhinnor, överdriven tvättning av underlivet (speciellt om man använder tvål) kan rubba bakteriefloran och torka ut. Om du kissar ofta och små mängder är det troligt att det beror på nervositet/överaktiv blåsa snarare än högt vätskeintag. Koffein "retar" blåsan och gör att man oftare känner sig kissnödig. Det är bra att du inte tar antibiotika i onödan.

Jag skulle säga såhär: testa ändra på en sak i taget. Pröva drick mindre och se om problemen kvarstår. Testa använd kondom/glidmedel om det pga för mycket friktion blir problem med sveda efter samlag. Minska koffeinintaget några dagar och se om det har effekt. Använd det du fick utskrivet för torra slemhinnor. Om du får bestående sveda, täta trängningar, ont i magen och eventuellt feber bör du lämna urinprov och se om det är en infektion. Och även om det inte låter troligt att det är en könssjukdom kan det alltid vara bra att testa sig för att vara på säkra sidan!

/ Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Varför kliar det på snippan efter att man rakat den?
Läs mera

Hej

Finns det nåt bra ord för det kvinnliga könet.? Fitta vagina snippa mm.?
Läs mera

Hej! Jag är en tjej som är kåt typ hela tiden. Jag brukar lägga in en hårborste i slidan. Har ni andra saker att lägga in eller tips på bra sex leksaker.
Läs mera

Hej! Jag är en tjej. Jag har en sorts konstig böna i min snippa. Den ligger längst ner i slidöppningen. Den går att dra i. Har alla en sån eller är det bara jag som har en! Hjälp mig!
Läs mera