Vad säger tandläkare om detta?

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar
Hej,
Jag tillfrågade en bekant som arbetar som tandsköterska, och som precis som du är lite mer medveten både om konsumtionens påverkan på miljön och på våra kroppar. Då det gäller tandhygien så finns det ju (som med det mesta andra) flera olika sätt att se på saker. De flesta tandläkare och tandhygienister är lärda att förespråka tandkrämer som innehåller fluor, som stärker tänderna. Dock har fluor ochså andra egenskaper som inte inverkar lika positivt på människokroppen. Rent historiskt så har det varit kostnadseffektivt med fluor, speciellt då det inte har funnits andra alternativ. Vilket det däremot finns idag.
Tandhygienist-experten är inte bekant med lushs tandkrämstabletter, men efter att hon kollade upp saken så skulle hon inte direkt rekommendera dem eftersom hon inte har tillräcklig erfarenhet av dem.
Hon rekommenderar mekanisk borstning med en mjuk borste. Du kan göra din egen tandkräm med kokosolja blandat med bikarbonat (d.v.s. inte bakpulver, som även innehåller aluminium). Ekologiskt bikarbonat kan man köpa i välsorterade affärer.
Om du själv är osäker på hur du skall göra så kan jag tänka att du kanske inte behöver ta steget fullt ut direkt, utan kanske börja med att borsta med din egen tandkräm t.ex. 3 dagar och sedan "vanlig" tandkräm 1 dag. På hälsokostaffärer kan man köpa tandkrämer som innehåller andra verksamma ämnen än fluor.
Eftersom jag själv inte är tandläkare/hygienist så tar jag inte ställning till vad som är bättre eller sämre för dina tänder i långa loppet, jag har helt enkelt inte den kunskapen, och jag är inte säker på att det finns nån alls som har den. Det enda man kan göra är att göra de val och fatta de beslut som man själv är nöjd med. Så länge man inte gör någon annan illa så är man ansvarig enbart för sig själv.
Fortsätt vara kritisk och våga fatta egna beslut.
Kram
Tessi, och tandhygienist-experten.
1 Kommentarer
Tandvårdspersonal 05/05/2019 4:44pm (6 år sen)
Okej, för det första är jag själv väldigt skeptisk till att en utbildad inom tandvård föreslår metoder utan fluor som är en av de viktigaste medel vi har mot sjukdomen karies, vilka negativa effekter det skulle ha på kroppen skulle också vara intressant att höra.
Mekanisk rengöring är viktigt för att få bort placket på tänderna och tandtråd (gärna kombinerat med mellanrumsborstar av varierande storlek) är att rekommendera för att få bort plack ocg matrester mellan tänderna och under tandköttet där mellan. Tandborstteknik är viktigt.
Det finns några viktiga medel i kampen mot dålig tandhälsa; 1) borsta tänderna med fluottandkräm morgon och kväll (om du fuskar satsa på kvällen då maten samlats över tid under dagen och plack/bakterieansamlingat bildats), 2) tänk på tandborsttekniken - borsta tillräcklig länge, med tandborsten vinklad mot tandköttet (och inte för hårt då det kan skada tandhalsarna) 3) skölj med fluor en gång om dagen och 4) gå på rutinkontroller hos tandläkaren så får ni veta i tid om något håller på att försämras i munnen och ni kan åtgärda det innan det blir ett problem.
Barn ska inte inta för mkt fluor eftersom att deras tänder fortfarande mineraliseras och ett stort intag kan störa detta och ge flouros eller liknande mineraliaeringsskador på de permanenta tänderna som bildas, men den faran finns BARA innan de permanenta tänderna erumperat.
Jag sökte information om dessa tabletter varför jag hittqde denna sida, jag är intresserad som aktiv inom tandvården, men det här är mycket bristfälligt och jag ville dela med mig av några grejer kring fluor.
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar