Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Blödning under förhud, hjälp!
11.08.2017
Hej! Jag kontaktar er idag då jag är väldigt fundersam över nånting som hänt med min penis. Jag fick blödningar under förhuden samt lite sprickor för ett tag sedan. Jag har inte tänkt på det så mycket förrän på sistånde, detta eftersom vid tiden detta inträffade så sökte jag lite på nätet och hitta mest att det skulle va ofarligt och försvinna eft...
Visa hela frågan och svaret
Hej!

Jag kontaktar er idag då jag är väldigt fundersam över nånting som hänt med min penis. Jag fick blödningar under förhuden samt lite sprickor för ett tag sedan. Jag har inte tänkt på det så mycket förrän på sistånde, detta eftersom vid tiden detta inträffade så sökte jag lite på nätet och hitta mest att det skulle va ofarligt och försvinna efter ett antal dagar. Jag har inte tänkt på det i kanske år eller mer nu, men jag har fortfarande kvar de här precis under ollonet. Jag vet inte vad detta är och börjar faktist bli lite orolig nu!

Det är kanske även värt att tilläga att min förhud är relativt trång. jag har inga problem med att få bak den när penisen är slak, men när jag har stånd blir det lite svårare. Jag kan då precis få bak den, men inte mer än så. Jag onanerar även ungefär 1 gång om dagen. Kan det ha något med detta och göra? Det var relativt länge sedan så jag minns inte om det var någon exakt händelse som orsakade detta.

Ifall det även är nödvändigt skulle jag kunna skicka en bild (privat), om det går.

Tacksam för svar! hest
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 11.08.2017

Hej.

Känns det som att sprickorna har läkt eller blöder de fortfarande? Eftersom du skriver att du har trång förhud så är det inte svårt att föreställa sig att det kan ha uppkommit små sprickor i samband med att du onanerat t.ex, och precis som du skriver så brukar de läka av sig själv. Men eftersom du skriver att din förhud är trång så blir det extra viktigt att du håller området rent för att det inte skall börja växa bakterier där. Tvätta dig under förhuden med vanligt vatten varje dag. Undvik att använda tvål eftersom det ofta torkar ut huden och kan göra irritationen värre.

Gör sprickorna ont eller ser de irriterade ut? Om de fortfarande blöder så skulle det kanske finnas anledning att kolla upp saken. Det normala är ju att sår läker ganska snabbt. Jag skulle råda dig att använda nån form av glidmedel då du onanerar så att inte friktionen blir för stor, både med tanke på din förhud och såren.

Du skriver att du vid erektion kan dra tillbaka förhuden över ollonet, men inte mer än så. Gör det ont att dra den tillbaka? Om du upplever att förhuden är ett problem så skulled et kanske finnas anledning att besöka en läkare för det. I "lindriga" fall kan läkaren skriva ut en salva som kan påverka förhuden lite, i andra fall kan man göra ett litet ingrepp för att göra förhuden mindre snäv, men i ditt fall låter det som att det kunde lösa sig med salvan. Så var inte rädd för att ta kontakt med en läkare, t.ex. på en ungdomsmottagning. Du kan vara helt säker på att det inte är första gången läkaren svarar på frågor eller tar ställning till en sån sak, läkare talar om intima saker med sina patienter varje dag och det är ingenting att oroa sig över. Det svåraste är antagligen att komma sig för att boka en tid.

Om du oroar dig så tycker jag att du skall boka en läkartid. Så kan läkaren ta sig en titt på sprickorna och kanske fundera över din förhud. Det är absolut ingenting att skämmas över. Mycket bättre att ta tag i saken än att sitta hemma och oroa sig. Kanske det finns en ungdomsmottagning där du bor? I andra fall kan du ringa till vårdcentralen och boka en tid. Oroa dig inte, det löser sig.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!