Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Det gör ont och svider när jag kissar.
04.12.2017
Hej jag är 12 år och har ett problem. Det svider och gör när jag kissar, jag har sökt runt lite på internet och det står antingen att det beror på urinvägsinfektion eller en könssjukdom. Men jag är oskuld och har haft det ett bra tag nu, jag vågar inte berätta för mina föräldrar och så vill jag helst inte gå till doktorn för en undersökning, är det...
Visa hela frågan och svaret
Hej jag är 12 år och har ett problem. Det svider och gör när jag kissar, jag har sökt runt lite på internet och det står antingen att det beror på urinvägsinfektion eller en könssjukdom. Men jag är oskuld och har haft det ett bra tag nu, jag vågar inte berätta för mina föräldrar och så vill jag helst inte gå till doktorn för en undersökning, är det möjligt att urinvägsinfektion kan vara så länge eller är det något allvarligt? Tacksam för svar!
Anonym
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 05.12.2017

Hej.

Jag tycker nog att det måste kollas upp vad det är som orsakar svedan och smärtan då du kissar. Om det skulle vara urinvägsinfektion så är det inte bra, utan kan vara rent farligt att bara låta det vara. Eftersom du inte har haft sex så behöver vi inte oroa oss över att det skulle vara en könssjukdom, men sveda och värk är alltid ett tecken på att det är någonting som är på tok, så man måste ta reda på varför.

Jag tycker att du skall börja med att dricka mer än vanligt under några dagar, för att se om det skulle underlätta smärtan om urinvägarna spolas. Du kan också försöka äta mer c-vitamin, eftersom det är surt och därför bra för urinvägarna. Men om det inte blir bättre på ett par dagar, eller om det tväartom skulle bli sämre så är det viktigt att du berättar det för någon, antingen för dina föräldrar eller för din skolsköterska.

Oftast brukar man börja utreda urinvägsinfektion genom ett urinprov. Så det enda du behöver göra är att kissa i en burk och sen kan skolsköterskan eller vårdcentralen kolla upp om det finns bakterier i kisset. Om det skulle vara urinvägsinfektion så behöver du få antibiotika för att det skall försvinna. Om urinvägsinfektioner lämnas obehandlade kan infektionen stiga upp till njurarna och då måste man oftast vårdas på sjukhus. Så det är betydligt lättare om du tar tag i saken genast, före det hinner gå så långt.

Börja med att dricka mycket, och om du inte märker någon förbättring inom två dagar så tar du upp saken med dina föräldrar eller med skolsköterskan. Det skall inte göra ont att kissa - så det är viktigt att ta reda på var felet ligger.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Hur många Klas vatten tycker du jag ska dricka varje dag?

Anonym (05.12.2017)

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!