Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Lågt testosteron
19.06.2017
Jag är orolig att jag har testosteron brist, jag har väldigt små pungkulor, 3cm lång och 1.5cm bred och jag är 19 år. Har hår på kroppen osv men jag går t.ex väldigt lätt upp i vikt vilket man gör när man har låg testosteron. Dessutom har jag låg sexlust och får nästan sldrig fullt stånd. Har dessutom sldrig under hela mitt liv haft morgonstånd. Är...
Visa hela frågan och svaret
Jag är orolig att jag har testosteron brist, jag har väldigt små pungkulor, 3cm lång och 1.5cm bred och jag är 19 år. Har hår på kroppen osv men jag går t.ex väldigt lätt upp i vikt vilket man gör när man har låg testosteron. Dessutom har jag låg sexlust och får nästan sldrig fullt stånd. Har dessutom sldrig under hela mitt liv haft morgonstånd. Är orolig nu att jag missat en bättre utveckling på min penis, att vara mer maskulin, eventuellt bli längre, få käkben osv.

Värt att nämna är att jag väger 115kg just nu vilket innebär att jag är överviktig och har massa extra fett vilket påverkar testosteronet för att det blir mer östrogen i blodet. Men vägde 84kg när jag var 16-17 och då hade jag ändå små bollar. Fast trots att jag vägde 84 och var ganska muskulös så hade jag svårt att behålla musklerna.

Är verkligen orolig och detta tär på mig, känner mig deprimerad osv. Jag ska besöka en doktor men vill veta hur vi skall gå tillväga, finns det möjlighet att jag fortfarande kan utvecklas mer trots min ålder?

Nenske
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 19.06.2017

Hej,

Du skriver att du skall besöka en läkare, och jag tycker att det är en god idé. Hen kan lägga remiss till olika blodprov åt dig och då kan ni kolla upp hur det ligger till med din testosteronnivå. En anna sak som kanske skulle löna sig att kolla upp är sina sköldkörtelhormoner om det inte redan har gjorts.

Jag kan omöjligt svara på huruvida du ännu kommer att utvecklas om testosteronbehandling inleds, men flera av de symtom du beskriver (minskad sexlust, tendens att lätt gå upp i vikt, nedstämdhet) passar även ihop med underproduktion av sköldkörtelhormon. Men efterson symtomen är ganska allmänna så kan det också röra sig om problem som uppstår t.ex. vid depression. Så det bästa skulle nog vara om du skrev ner alla dina frågor och ställde dem till läkaren. Kom ihåg att vara helt ärlig och verkligen berätta allt, då har läkaren större möjligheter att kartlägga hela din situation.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!