Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Bruna klumpiga flytningar
05.12.2017
Hej Jag hade sex för 11 dagar sedan. 4 dagar eftersexet skulle jag ha fått mens men istället fick jag bruna flytningar med klumpar i. inte alls mycket så behöver inte använda trosskydd. Tänkte då att det kanske ändå var mens. Men nu borde min mens ha tagit slut men fde bruna "flytningarna" fortsätter ändå. Vad kan detta vara? Kan detta tyda på grav...
Visa hela frågan och svaret
Hej
Jag hade sex för 11 dagar sedan. 4 dagar eftersexet skulle jag ha fått mens men istället fick jag bruna flytningar med klumpar i. inte alls mycket så behöver inte använda trosskydd. Tänkte då att det kanske ändå var mens. Men nu borde min mens ha tagit slut men fde bruna "flytningarna" fortsätter ändå. Vad kan detta vara? Kan detta tyda på graviditet eller könssjukdom? Vill tillägga att vi använde kondom. Hmmm
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 05.12.2017

Hej.

Jag tror inte att flytningarna är ett tecken på graviditet eller könssjukdom. Dels använde ni kondom, och dels är inte blödningar något typiskt tecken på graviditet. Min gissning är att det helt enkelt är ett sammanträffande. Du är ännu så ung att din kropp kan vara lite "opålitlig" då det gäller mensen. Ibland kan mensen lämna bort helt, ibland kan man blöda länge, utan att det behöver betyda att någonting är fel. Även pyttesmå obalanser i hormonnivåerna kan göra att mensen blir lie krånglig, och oftast får man inte veta orsaken.

Om man direkt störtblöder onormalt mycket och länge så finns det anledning att söka vård, men i ditt fall, då det är frågan om väldigt sparsamma bruna flytningar så tycker jag inte att du i nuläget behöver göra någonting annat än följa med. Antagligen kommer det att upphöra av sig själv. Mensen är som du vet inte "vanligt" blod, utan en blandning av blod, slem och rester av slemhinna - så man behöver inte bli stressad fast mensen ser olika ut från månad till månad.

Följ alltså med saken. Om de blodiga flytningarna fortsätter i flera veckor ännu så kan du kontakta din skolhälsovårdare eller preventivrådgivning för att fråga om deras åsikt, men jag tror inte att du behöver oroa dig.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!