Jätte mycket mens

09.01.2019
Hej
alltså idag hade jag så mycket mens det är nästan skrämmande. Jag blödde igenom när jag hade en normal tampong och trosskydd på TVÅ timmar! Och det var inte bara då, det hände hela dagen jag måste byta tampong varannan timme.
Igår kunde jag ha samma tampong nästan sju timmar.
Jag äter P-piller och borde man inte då ha mindre mens? Och ingen mensvärk men det har jag minsann också...

Vad är det som händer! V
luckan

UngInfo svarar

16.01.2019

Hej,

mensblödningarna varierar mycket i mängd från kvinna till kvinna, men de flesta brukar ha rikligare blödningar (dvs. att man måste byta trosskydd/tampong oftare) den andra eller tredje dagen av mensblödningen. Om du var tvungen att byta tampong och trosskydd med ett par timmars mellanrum låter det dock som ganska rikliga blödningar och då kan det ibland behövas läkemedel som hjälp.

Som du skriver hjälper (speciellt kombinations) p-piller ofta med att minska på blödningsmängden och menssmärtor, men då jag inte vet hur länge du har haft mens och hur länge som du använt p-piller (samt vilken sort) är det svårt för mig att hjälpa dig desto mer. Jag tycker att du ska vända dig antingen till skolläkaren eller boka en tid till en hälsocentralläkare för att diskutera saken.

Ofta hjälper anti-inflammatorisk värkmedicin, som ibuprofen (finns i Burana, Ibumax, Ibutabs), mot mensvärken och minskar även på blödningen. Då kan man använda ibuprofen 400 mg (receptfritt på apoteket) 1-1,5 tablett med 6-8 timmars mellanrum de första dagarna av mensen. Om man har rikliga blödningar kan läkaren ibland också skriva ett recept för tranexamsyratabletter.

Hoppas du får hjälp med besvären!

 Hälsningar, Sofia Eriksson, Läkare

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.