menskopp

05.02.2019
hej, jag undrar hur en meskopp riktigt fungerar. Hur länge kan man ha i den, vilken storlek skall man välja, måste man själv gå till ett apotek, kan den åka för högt upp? Batman5
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

06.02.2019

Hej.

Kommentaren du har fått på din fråga är så bra att jag egentligen inte behöver tillägga någonting.

Det som kan nämnas är att menskoppen kan sitta inne i upp till 12 timmar, vilket alltså innebär att du kan sova med den. Menskoppen bör kokas mellan varje användning, d.v.s. då du får mens så kokar du koppen för att den säkert skall vara ren då du lägger in den. Då du tar ut den för att tömma den räcker det att du tvättar den med vatten och tvål/rengöringsmedel.

Angående om koppen kan åka för högt upp så kan jag konstatera att koppen ju inte kan åka så högt upp att den skulle försvinna någonstans. Slidan är inte ett ändlöst hål och koppen slipper inte upp i livmodern. Men visst kan slidan också vara formad så att koppen kan vara svår att nå med fingrarna. Det man då måste komma ihåg är att alla underliv är olika - så de problem som framkommer i kommentaren gäller inte alls alla. Om koppen skulle åka så högt att den är svår att nå med fingrarna så kan man testa att sitta på lite olika sätt, t.ex. på huk eller med ena benet upp för att bättre komma åt. Det lönar sig inte att drabbas av panik för den kan som sagt inte försvinna i slidan.  Men man måste helt enkelt testa och se själv. Ofta tar det en tid att lära sig hur koppen fungerar innan användningen är problemfri.

Testa själv så får du veta hur den funkar på dig.

Kram

Tessi

1 Kommentarer

 • mmm 06/02/2019 9:41am (6 månader sen)

  Hej! Jag kan svara på dina frågor :)
  1. I början, innan man känner till hur mycket man blöder per mensperiod, rekommenderar de att man tar ut koppen ca var 4h för att kontrollera blodmängd och tömma den. Efter några mensperioder lär man ju sig hur mycket man blöder och kan ha i den längre (om kopppen inte blir full) - t.ex. lägga i den på kvällen innan man lägger sig och ta ut den på morgonen.
  2. Det brukar finnas två eller flera storlerkar - när jag beställde mig skulle jag välja storlek om jag fött barn eller ej. Vilken menskopp som fungerar bäst för dig beror på detta, det står också på förpackningen vilken kopp som rekommenderas. Här kan du göra ett test som visar vilken kopp du bör ha:https://menskoppen.se/att-valja-menskopp/
  3. Du kan köpa den från apotek, vissa större livsmedelsaffärer, vissa hälsokost och ekobutiker eller beställa på nätet. Googla dig fram, det finns massor av hemsidor att beställa från :)
  4. Den kan inte fastna där uppe och liksom åka in i dig men den kan absolut åka för högt upp. Jag säger detta av egen erfarenhet samt jag vet en kompis som varit med om samma sak och har läst flera kommentarer på nätet om att koppen åker så högt upp att det är svårt att få tag om dem. För mig går det därför inte att använda koppen, den glider så högt upp att den är svårt att nå, även om jag låter piggen på koppen vara kvar (vissa brukar behöva klippa bort den för att den istället är för långt ut). Man ska dock inte lägga i koppen lika långt som en tampong utan den ska vara rätt långt ner, men för mig har den glidit uppåt ändå.

  Det är jobbigt i början att lära sig sätta in och ta ut den. Jag tycker ändå att den är det bästa alternativet som mensskydd och skulle gärna använda den om jag kunde :) Lycka till.

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.