Cancer?

25.01.2019
Hej! För ca ett halvår sedan fick jag förstorade tonsiller (speciellt på ena sidan) i samband med en förkylning. Då var jag 100% säker på att jag hade fått cancer.
Jag var till läkaren (skriver om besöket i hemliga rutan) och det visade sig vara ok. MEN jag är fortfarande nojig, nu har jag nämligen börjat oroa mig över att ha cancer i lymfkörtlarna på halsen (om det ens är lymfkörtlar?) Jag har i alla fall två lite hårdare knölar jag kan känna av ganska bra på bägge sidorna av halsen, speciellt den ena. Jag TROR inte de har vuxit sedan jag hade problem med tonsillerna, men såklart oroar jag mig nu över att jag ska ha cancer där också. Då det dessutom står överallt att vuxna inte brukar känna av sina lymfkörtlar, men mina är ju ca 1,5-2 cm i diameter! Men de syns inte, och jag känner endast av dem ifall jag trycker lite hårdare på halsen. Jag är så orolig och vill inte till läkaren igen.. Kan mina förstorade lymfkörtlar bara ha att göra med att jag fick förstorade tonsiller?
Överlag har jag mått mycket dåligt och fått en stor ångest sedan det senaste läkarbesöket, är så rädd över att jag har eller kommer få någon allvarlig sjukdom. A
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi svarar

31.01.2019

Hej!

Lymfkörtlarna kan ibland "lämna kvar" på halsen när man haft upprepade infektioner pga att de då blir lite ärriga och det är det som gör att de känns bättre. Skönt att du utreddes ordentligt tidigare och att det var okej! Det är ett gott tecken att de inte har vuxit. Det låter dock som att de är ganska stora och hårdheten är också något att beakta. Eftersom du känner dig orolig över detta och du beskriver att det får dig att må dåligt så skulle jag rekommendera att du går till en läkare för att få en bedömning av knölarna. Då behöver du inte gå och fundera och bygga på rädslan mer och mer utan kan förhoppningsvis få ett lugnande besked :)

//Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.