Extremt torr hud i ansiktet

17.11.2020
Hej!

På vintern 2019 fick jag otroligt torr hud och den "flagnade" för att den blev så torr, speciellt efter jag tvättat ansiktet. Jag återfuktade med olika salvor men det blev bara värre. Jag började få acne, antagligen av allt återfuktande. Jag gick till skolläkaren och fick prova olika salvor t.ex. basiron och epiduo. Dessa gjorde min hud så extremt torr att jag inte kunde använda dem. Huden liksom "flagnade" och blev som vita flarn, främst på hakan. Jag fick också p-piller som skulle hjälpa mot acne men märkte ingen skillnad. Jag fick också jätteofta vaglar/uppsvällda ögon, fick nästan varje vecka nya. Jag fick också små prickar på huden vid sidan av båda ögonen (vid ändan av ögonens slut) som syntes tydligt och kliade lite. Mot utslagen vid ögonen fick jag prova kortisonsalvor som hjälpte för stunden men utslagen kom tillbaka direkt jag slutade använda den. Bör tillägga att jag använde väldigt mycket smink under den här tiden, eftersom acnen fick mig att få väldigt dåligt självförtroende. Använde till exempel foundation varje vardag, alltid till skolan. Jag förstår såklart att detta inte var bra för huden.

Acnen blev så pass illa att jag bestämde mig för att gå till hudläkare (dock först i februari 2020). Då fick jag börja på antibiotika och acnen försvann några månader senare. Här någonstans fick jag en salva som hette protopic av skolläkaren som jag använde länge och som faktiskt gjorde att utslagen vid ögonen försvann helt. De kan ju också ha försvunnit pga antibiotikan. Jag tror jag gick på antibiotikakur ca 3 månader dvs till april. På våren hade jag väldigt torr hud när det ännu var kallt. På sommaren gick det relativt bra, men jag hade fortfarande torr hud.

Min "hudrutin" består på morgonen av att tvätta ansiktet med vatten och återfukta med dermalog lotion (blå tub). På kvällarna brukar jag tvätta ansiktet med neutrogena facial wash pink grapefruit och så har jag en foreo (som är slut på batteri men som jag använder ändå) som jag brukar dra lite med i ansiktet. Sedan brukar jag ta acnatac salvan på de områden jag förut hade problem med acne på.

Jag har överlag torr hud, men speciellt nu när det börjar bli kallare. Jag har också atopisk hud men har inte upplevt att det beter sig på samma sätt i ansiktet som det gör där jag har problem med det. När jag tvättar ansiktet, främst på kvällarna blir huden så torr att den flagnar på hakan och området runt där. Jag skippar nu acnatac på kvällen och återfuktar istället med dermalog lotionen för att det ser så hemskt ut. Jag är rädd att acnen kommer tillbaka då jag ständigt återfuktar, men vad ska jag annars göra?! Jag börjar också se tendenser på att utslagen vid sidan av ögonen börjar komma tillbaka.

När jag tvättar ansiktet, också när jag bara tvättar med vatten, blir den röd och irriterad. Varför? Jag brukar torka försiktigt med en handduk som jag byter ofta. Borde jag skaffa skonsammare handdukar specialiserade för ansiktet?

Jag tror inte att detta är pga munskydden som måste användas nu då det var exakt samma sak för ett år sedan. Det borde inte heller vara av den långa antibiotikakuren i början av året eftersom jag hade likadant innan jag började med antibiotika. Nu använder jag sällan smink, oftast ca 2 gånger i månaden. Märker att huden blir mer irriterad av smink.

Varför är min hud så torr? Är det bara så eller kan det vara pga att jag använden fel produkter? Borde jag skippa neutrogena facial washen på kvällen och endast tvätta med vatten? Borde jag inte alls använda foreo ("river" den kanske upp huden?)? Är det dåligt att använda acnatac? Kan det bero på min kost, träning eller mående? Jag har varit stressad på senaste tiden och tränat mindre men inte ätit annorlunda. Har däremot märkt tydligt att huden blir torrare då det blir kallare.

Av hudläkaren fick jag också en flaska med xyliderm gel och också en flaska med aqualan plus. Är någon av dessa bättre än dermalog lotionen? Xyliderm är ju anpassad till atopisk hud men jag vet inte om torrheten kan bero på denna hudsjukdom? Vilka salvor ska jag använda? Borde jag kontakta hudläkaren igen?

Undrar också varför mina knän alltid blir röda och får stora utslag efter jag duschat?

Tack! Orolig
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

23.11.2020

Hej, kära orolig. 
Tack för en lång och utförlig förklaring i din fråga. Det är bra att få mycket detaljer då har man lättare att kunna hjälpa. Normalt får vi torrare hud till vintern då huden blir utsatt för torr varm centralvärme inomhus och kallt och blåsigt ute. Det kan bli ganska många graders temperaturskillnad.  

Det verkar ju som att du på något sätt hamnat i en ond cirkel med alla produkter och behandlingar. Jag tycker att du borde klara dig med färre produkter så att det inte ska ta en hel massa tid av dig både morgon och kväll. Mitt förslag är att du går tillbaka till hudläkaren som kan ta ställning till om du ska fortsätta eller byta ut någon/ några av produkterna som du använder. Det kan ju hända att någon torkar ut för mycket eller så kan det vara så som du också själv funderar att det blir mera finnar pga att du hela tiden tillsätter återfuktare som ev kanske ger för mycket fett så att du får finnar av den. Svårt att säga då jag inte ser din hud.  

En icke fet hudolja kunde ev också vara ett alternativ nu under vintern. Jojobaolja är en olja som normaliserar hudens funktioner. Om man har fet hud, lugnas talgproduktionen och om man har väldigt torr hud så ökas återfuktningen i huden. Du hittar jojobaolja på hälsokostaffärer och på vissa salonger. Du använder den under fuktkrämen. 

En kosmetolog kan också se över din hud och dina produkter. Du kan boka tid till en hudanalys, ta med dina produkter så kan kosmetologen ge sin åsikt.  

Jag förstår helt att du när huden var i sämre skick ville använda smink och foundation varje dag. Bara du tvättar bort varje kväll och inte går till sängs med sminket så ska det inte förvärra dina problem.  

Kortison är inte bra att använda under en längre tid, speciellt inte i ansiktet och ännu mera speciellt inte runt ögonen. Kortison förtunnar huden och kan ge bestående men om man använt det för länge.  

Jag tror inte att foreon skadar din hud, ev kunde du testa att inte använda den varje dag, utan tex 1-3 ggr/ vecka. Testa under åtm en måndads tid för att du verkligen ska hinna se något resultat.  

Orsaken till att din hud blir röd och irriterad när du tvättar, fast bara med vatten är nog att den är torr och kanske lite känslig. Det hör nog till din atopiska hud, speciellt på vintern. 

Antibiotika som hudläkaren skriver ut för acne och finnar brukar ha bra resultat, så länge man äter den, men sen brukar det tyvärr komma tillbaka en tid efter att man slutat. Men kan ju inte äta antibiotika hela tiden heller, det gör inte gott till magen och tarmarna. Hudläkaren måste hitta ett annat alternativ om det behövs.  
Du behöver inte köpa speciella handdukar för ansiktet, det räcker med att du har en handduk som du bara torkar ansiktet med.  

Det är jätte svårt för mig att säga om du ska fortsätta använda den eller den produkten och vilken som är bättre för din hud då jag inte ser den. Därför rekommenderar jag att du tar kontakt till både hudläkaren och en kosmetolog så att de kan hjälpa dig med vilka produkter du ska använda. De kan också gå genom hur du ska sätta de olika produkterna så att det inte blir så invecklat.  

Dina torra knän tror jag också hör till din atopiska hud. Om du inte brukar använda någon form av kroppslotion efter duschen så skulle jag rekommendera att du testar så borde det röda åtminstone minska.  

Jag vet inte om mitt svar hjälpte dig så mycket men det ska gå att få hjälp med problem liknande dina. Ge inte upp <3 <3 <3 
Stor kram från kosmetologen Sanna 
 

2 Kommentarer

 • Orolig 17/11/2020 10:54pm (2 månader sen)

  Jag behöver också ofta återfukta flera gånger med biodroga lotionen före allt det flagnade är "borta".

  Provade biodroga md perfect hydration 24 h några gånger för ett tag sen men märkte ingen skillnad på den och biodroga lotionen. Känns bättre att använda det som hudläkaren har ordinerat till mig.

  Jag har nu nyligen börjat få finnar på hakan också. Vet inte om det är pga ansiktsmaskerna eller pga att jag måste återfukta så mycket.

  Bör tillägga att jag dricker 1,5 glas vatten på morgonen och 2 glas vatten före jag går och lägger mig så borde inte vara så uttorkad. Detta har jag gjort i hur många år som helst.

  Jag byter också dynvar relativt ofta (enligt mig) så tycker inte det borde finnas så mycket bakterier där.

 • Orolig 17/11/2020 10:58pm (2 månader sen)

  Jag är också väldigt noga med att inte peta mi i ansiktet och tvättar alltid händerna med tvål och torkar på oftast ren handduk före jag ska applicera någon hudkräm. Jag brukar också försöka att applicera med olika fingrae på olika områden så att bakterier inte sprids från ett område till annat.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej Decibel!
Jag är i processen att få kela-ersatt psykoterapi. De privata terapeuterna i min hemkommun har ganska långa köer, och jag fick tips om att man inte behöver välja en terapeut från orten if...
Läs mera

Hej, har nu i några dagar haft en kånstig känsla i mitt underliv. Tar inte sjukt men känns som om nånting är inne i mej. Som om jag lagt in en tampong men inte tagit ut den. Tar dock alltid ut tampong...
Läs mera

Hej! Har ångest och vet inte hur jag ska bli av med den. Mitt hjärta slår snabbt, kallsvettas och ibland känns det tungt att andas. Ibland känns det annrs bara jobbigt utan de symtom jag tidigare nämn...
Läs mera

Hej! Jag har en slags ”blåsa” på min ena tonsill som tar lite sjukt. Jag vet inte varifrån den har kommit och jag tror och hopps inte att det är herpes. Det borde väl inte vara det heller eftersom det...
Läs mera