Canser?

10.06.2024
Jag har en leverfläck men den är inte helt rund och har liksom suddiga kanter och den är större än mina andra leverfläckar. Den är också lite ojämn färg. Jag har läst att det kan vara hudcanser är det sant?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

10.06.2024

Hej,

Det är helt omöjligt för mig att uttala mig om huruvida leverfläcken är "normal" eller inte bara på basen av din fråga, men det är viktigt att du kommer ihåg att födelsemärken och leverfläckar kan se ut på många olika sätt och att inte alla ojämna eller upphöjda leverfläckar innebär att de är elakartade. Det man ska försöka hålla koll på är om de förändras (d.v.s. plötsligt ändrar färg eller form) eller om de kliar. Du kan också tänka på att skydda leverfläcken från solen genom att använda solkräm.

Jag tror inte att du behöver göra någonting alls åt saken just nu, men i höst då du kommer tillbaka till skolan så kan du t.ex. diskutera saken med din skolhälsovårdare och hen kan då ta ställning till om du borde visa den för en läkare.

Läkare tittar på födelsemärken alla dagar, på alla olika delar av kroppen så för läkaren är det ingenting konstigt eller pinsamt fast födelsemärket skulle vara på ett område som normalt täcks av kläder.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag har redan besökt min hälsovårdare på skolan, samt tagit kontakt med HVC och fått en läkares utlåtande - men känner ändå inte att jag fått någon hjälp.
För två månader sedan gick jag på en ...
Läs mera

Hej! Om man är i för tidigt klimakterie och saknar folliklar, kan man få folliklar av sig själv naturligt att de bildas eller kan man helt enkelt inte bli gravid och få fungerande folliklar alls?

V...
Läs mera

hej jag är otroligt orolig när jag undersöker min mage genom att klämma på den så känner jag typ en ”korv” på vänster sida nedredel av magen. Är livrädd att detta är cancer och vägrar gå till läkaren....
Läs mera

Hej! Jag har har Caias duo eye pencil och har testat den ifjol ett antal gånger (max 10). Jag var dock inte nöjd med den och har sen inte använt den på ett år. Det har nu kommit fram att den var gifti...
Läs mera