09.10.2024
Hej. Finns det någon form som kallas ”frontallobsepilepsi” och hur ter det sig? Har haft två anfall och fick utskrivet epilepsi medicin.
H, fundersam
UngInfo
svarar
Om UngInfo:
Luckan UngInfo
Luckan UngInfo innehåller bland annat en svenskspråkig ungdomsinformations- och rådgivningstjänst för unga i Nyland och Åboland och drivs av Föreningen Luckan r.f. Verksamheten riktar sig i huvudsak till svenskspråkiga ungdomar i åldern 13-29 och personer som arbetar inom ungdomssektorn. Ungdomsakademin erbjuder individuell handledning, ordnar evenemang, seminarier och kompetenshöjande kurser för unga, föreläser och drar verkstäder i skolor samt arrangerar fortbildningar för personal inom ungdomssektorn. Ungdomsakademin ansvarar även för chatten Ärligt talat.
Luckans ungdomsverksamhet
Luckan finns på tolv orter i Finland, och på 5 orter finns det personal för ungdomsverksamhet. Vi samarbetar med Decibel kring Våga Fråga-tjänsten, och erbjuder en chat som är öppen tre kvällar i veckan, med psykolog och andra sakkunniga. Utöver det ger vi personlig handledning, arrangerar evenemang för unga och fortbildning för professionella som arbetar med unga. Vi erbjuder också högstadier och andra stadiet föreläsningar och workshoppar. Luckan har i samarbete med Folkhälsans Förbund status som kompetenscenter 2018-2019 med IRV-tjänster och ungdomsarbete på webben som ansvarsområde.
16.10.2024
Hej och tack för din fråga.
Epilepsianfall kan vara generaliserade eller fokala. Generaliserade anfall involverar hela hjärnan, medan fokala startar i endast en del av hjärnan. Frontallobsepilepsi är en form av fokal epilepsi var anfallet startar i hjärnans framdel, frontalloben.
Frontallobsepileptiska anfall kan se mycket varierande ut, i och med att frontalloben deltar i en stor del av kroppens funktioner. Ofta förekommer motoriska symptom, t.ex. ryckningar i armar och ben, men också problem med att prata, ögonrörelser och ofrivillig urinering kan ske. Anfallen kan också spridas till hela hjärnan och förekommer ofta i serier, speciellt på natten.
Medicinering skrivs ut för att förhindra nya anfall och målet är att inga ska ske. Hos en del av patienterna går det ändå inte att förebygga alla anfall, trots olika medicinprövningar. Medicinerna har också en del biverkningar, som speciellt måste funderas på ifall man vill bli gravid. Det lönar sig att prata med din neurolog ifall du har frågor gällande vården av din epilepsi.
Det är Medicinarklubben Thorax som besvarat frågan.
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar