Grov hälsoångest

18.10.2024
Hej. Jag är 18 år och en tjej. Och jag har hälsoångest, är livrädd för sjukhus, sjukdomar och smittor. Och varenda gång någon annan drabbas av en sjukdom, stor eller liten så inbillar jag mig att jag också har den. Så nu har jag haft värk i benen, armarna, handlederna har känts styva, hela kroppen har känts jätte styv och stel och svag, har ont i ryggen, både nedre och övre och mellan skulderbladen, ont under brösten mellan dem. Det har värkt överallt och känts konstigt överallt. Och är så fruktansvärt rädd så det stoppar helt mitt liv, jag styrs så grovt av det att jag bara sitter hemma och övertänker. Har blivit så beroende av att behöva åka till läkaren och kolla upp exakt alla smärtor jag får, och känner mig så jobbig för det.. men alltså kan verkligen inte göra något åt dethär. Jag önskar att jag inte skulle vara såhär.. Snälla hjälp mig, hur ska jag göra? Tror du det är något farligt med tanke på mina symptom? Snälla hjälp mig.. vad ska jag göra? Men har för några veckor sedan varit på lung röntgen och hjärtfilm och blodprov och sånt angående en klumpkänsla i halsen och smärta i bröstet, men de hittade inget fel där heller. De trodde att jag hade tyst reflux, så tog en medicin mot halsbränna som har hjälpt helt ok, men nu dethär.. ska jag kolla upp det eller inte? Snälla hjälp mig.. Hypokondriker
Jessica Skrifvars2

Praktikant vid Decibel Jessica svarar

21.10.2024

Hej! 

För att lugna dig lite vill jag berätta att de symptom du beskriver är sådana symptom man ofta får av ångest och stress. De flesta med hälsoångest hittar strategier för att hantera sin ångest, till exempel genom att googla symptom eller upprepade läkarbesök, dessa strategier dämpar ångesten men de är inte hållbara i längden. Det finns andra, mera hållbara sätt att hantera din ångest.  

När ångestkänslan tränger sig på kan du till exempel skrika i en kudde, ringa en kompis eller gå ut i naturen. Vad som helst som får dig att bryta känslomönstret. Om ångestkänslan inte avtar, trots att du försökt bryta känslomönstret, kan du till exempel göra en drastisk temperaturförändring genom att slänga kallt vatten i ansiktet eller med en kall dusch, helt enkelt chockera kroppen. Eller så kan du trötta ut dig fysiskt genom att göra X-hopp, springa eller hoppa hopprep, genom att trötta ut dig fysiskt kan du uppnå ett lugn psykiskt. När man har grov ångest är det svårt att tänka klart, då kan det underlätta om du skriver en lista på saker du kan göra när du behöver komma ur eller distrahera dig själv från ångestkänslorna så att du konkret ser framför dig vad du kan göra för att påverka din situation. 

Kom ihåg att alla känslor går över, även känslor av oro, ångest och panik. Stanna upp och tillåt dig själv att känna dina känslor, du kan behöva träna på att klara av att vänta ut en känsla men för varje gång du övar orkar du hålla ut längre. Du kan prova att stanna upp, sätta dig bekvämt och inte röra på dig innan du känner dig trygg i dig själv. Klarar du av detta kommer starka känslor inte längre ha makt över dig och ångesten kommer minska eller försvinna. För varje framsteg du gör i ditt tillfrisknande förtjänar du en belöning!  

Eftersom din hälsoångest har stor inverkan i ditt liv skulle jag rekommendera att du prova på kognitiv beteendeterapi. KBT är en effektiv och praktisk form av psykoterapi som kan hjälpa dig förändra negativa tankar och beteenden för att må bättre. Behandlingen bygger på sambandet mellan tankar, känslor och handlingar, där man arbetar med att identifiera och förändra ohjälpsamma tankemönster. KBT är vanligtvis strukturerad, tidsbegränsad och fokuserar på konkreta problem, vilket gör den särskilt användbar vid ångest, depression, fobier och sömnproblem. Behandlingen innefattar tekniker som kognitiv omstrukturering, exponering och beteendeexperiment, samt ofta hemuppgifter för att stärka framsteg utanför terapisessionerna. Målet är att ge dig verktyg att hantera dina problem i vardagen och på sikt förbättra din livskvalitet. 

Om du går i skola kan du ta kontakt med din kurator som kan hjälpa dig hitta den vård du behöver. Om inte så kan du kontakta ditt lokala HVC och be om hjälp den vägen. Om dessa alternativ känns för påfrestande kan du även nå ut till Ärligt Talat chatten där du kan chatta anonymt med professionella handledare eller psykolog. Om du vill ha mera tips om egenvård kan du vända dig till Psykporten för unga där du kan få information och verktyg för att ta hand om din mentala hälsa. 

Du är värd att må bra och få den hjälp du behöver! 

Kram, Jessica 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag och mina kompisar tror att en av vår kompis kan ha ätstörningar, vi har märkt att hon äter knappt något i skolan och hon har blivit betydligt smalare. Vad ska jag göra?
Läs mera

Jag har fått ett litet utslag någon stans vid min armbåge och den har inte fari iväg.
Läs mera

Hej, jag har använt vape i en tid nu och vill sluta. Nu vet jag ju inte om mina lungor har tagit någon skada redan men det är jyst därför jag slutar så att det inte skall hända, eller blir värre. Så o...
Läs mera

Hej! Jag är förkyld och ska snart på resa. Hur kan jag bli frisk snabbt??
Läs mera