Konstigt mage

18.09.2023
Hej! Har sedan förra torsdagen haft konstig mage, men det är typ bara från morgonen för vaknar och ganska fort efter behöver jag gå på toaletten och då har jag varit lite lösare i magen än vanligt och vissa dagar har jag även varit väldigt lös i magen, har även haft som mensvärk nere i magen men skulle säga att jag har haft det förut när jag har haft orolig mage. Åt bakverk med mycket socker och mjöl i på onsdagen, så funderar ifall magen reagera på detta, eftersom jag även förut har reagerat på saker och magen har blivit konstig vilket resulterat i illamående och konstig mage. Har även ätit bakverk under helgen pga kals, och idag måndag morgon är magen helt kass.

Går på slinda minipiller och tagit dem som man ska, så tror inte jag är gravid.
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

18.09.2023

Hej,

Du skriver att du även tidigare har reagerat med magproblem då du har ätit bakverk med socker och vetemjöl, och jag tror precis som du att dt kan ha ett samband. Lite beroende på vad man äter för typ av bakverk så är t.ex. bullar - som innehåller både jäst, vetemjöl och socker ett ganska vanligt födoämne att reagera på. Det innebär inte nödvändigtvis att man har en överkänslighet mot spannmål utan det är ganska vanligt att kroppen tycker att det blir "för mycket". Vissa reagerar med att få hård mage, andra med ökade gasproblem och vissa precis som du, med att magen blir lösare än normalt. Värken du känner i magen hänger antagligen ihop med att tarmarna "krampar" eller är extra aktiva, vilket de ofta för också i samband med mens så smärtan kan påminna mycket om mensvärk. Det att tarmarna rör sig mycket är antagligen också orsaken till att du mår illa.

Just nu finns det inte så mycket du kan eller behöver göra åt saken annat än att försöka vara snäll med dina mage och äta sådant som du vet att magen inte reagerar på. Det kan vara ganska knepigt att ta reda på vad magen reagerar på för ibland kan det hända att man "klarar av" att äta t.ex. bakverk och andra gånger gör man inte det. Det kan hänga ihop med hur man mår i övrigt och vad man t.ex. har ätit tidigare på dagen. Men du gör säkert klokt i att försöka begränsa intaget av t.ex. bullar och bakverk om du vill undvika att reagera så starkt på det. Om du vill utreda saken vidare så kan du boka en tid till en läkare vid hvc som kan lägga remisser till provtagning så kan ni kolla upp om du t.ex. lider av cekliaki eller någon annan överkänslighet.

Jag tror inte att du behöver oroa dig över att det skulle bero på graviditet.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej. På senaste tiden har jag mått väldigt dåligt, haft mke ångest å självmordstankar. Jag har försökt hitta något som hjälper, å det bästa har varit att skriva me stödchatter. Men mitt problem är att...
Läs mera

vad är symptopmer av adhd? Har nyss fått reda på att inte alla behöver tvinga sig i en halv timme för att börja på med något de gillar.
Läs mera

känner mig ledsen och irriterad utan anledning.
Jag har inte den närmaste relationen med mina föräldrar, dessutom växte utan pappa. Nyss har börjat känna mig ledsen utan en viss anledning. Nåja, jag...
Läs mera

Hej, bor i jakobstad och behöver tid med psykolog, hur kan jag boka? Kan ja ba fa till sjukhuset och säga att jag vill ha tider vilket är lättare för mig, eller bokar man via nät?
+ behöver man vara ...
Läs mera