Skulle vilja ta flygcertifikat för ultralätta flygplan...

14.08.2022
Jag har planer att ta flygcertifikat snart, men för det skulle jag vilja utesluta några sjukdomar som skulle hindra mig från att flyga, https://asiointi.traficom.fi/omatrafi-formservlet-web/lomake/LU3123e här är en länk till vad man skall fylla i.

Allmänt är jag helt frisk och mår bra dock finns det en sjukdom som går i släkten, min faffa har diabetes typ 2 fick det ungefär när han var 60-70, man skall fylla i om någon i "Items numbered 170 to 179 relate to immediate family history" alltså där ingår diabetes dock är inte min faffa "immediate family"

Jag vet att om föräldrar har typ 2 diabetes har man hög risk för att få det, dock har inte någon av min föräldrar det.
Så jag ska inte kryssa i där för det, men nog måste jag också ha en risk för att få det eftersom faffa har det, eller har jag tur och har inte genen alls, samt är jag inte alls överviktig eller nå.

Jag har ju inga symtom alls, men jag tänker nog fara någon gång under hösten till en läkare och gå igenom lite vad som behövs innan jag börjar betala massor av pengar för skolning och slösa tid.

Diabetes hindrar dig helt för att ta vilken typ av certifikat som helst i europa, samt om du är färgblind och typ tusen andra saker.
Glad är jag ändå att det är den ändå sjukdomen som någon i min släkt har, många andra har kanske cancer eller något som är mycket värre.

Men min fråga är väl då att om är det stor chans att jag utvecklar diabetes typ 2 före 60 års åldern.
Heidi Jussil klippt

Läkare Heidi svarar

15.08.2022

Hej! Om det endast är din farfar i släkten som har utvecklat diabetes typ 2 och dessutom i en ganska "typisk" ålder så tror jag inte att den ärftliga komponenten är så stor just för dig. Sedan är det ju mycket du kan göra själv också vad gäller livsstil (inte röka, motionera regelbundet, äta hälsosamt osv) för att minska risken för att utveckla diabetes senare i livet. Härligt att både du och släkten är friska i övrigt och hoppas du får ditt flygcertifikat!


Mvh Heidi 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag känner mig som titeln eller rubriken jag satte på texten. Besviken och dålig.

Jag har länge länge brottast med psykisk ohälsa. Rättare sagt sedan jag var 13 och är idag 26 år gammal. Jag har h...
Läs mera

Hej, jag har 3 enorma blodbölder på insidan av höger skinka, alltså så långt ner så att de är nära slidan. De gör jätteont, ibland spricker de, och senast så kom det en halv dl blod ur ena. De är cirk...
Läs mera

Hej jag mår dåligt jag bad min kompis hålla fast mig så att jag inte springer iväg efter maten jag har varit där sen skolan slutade tills kl 20.alltså ca 5h hon sa att hennes mamma sagt att åt min kom...
Läs mera

hej! jag har alltid varit lite rädd av mig men de känns som att de typ blivit värre ju äldre ja blir. Varje gång jag går in i mitt rum tittar jag bakom dörren, under sängen och alla hörn av rummet för...
Läs mera