Små röda prickar på kroppen

16.01.2020
Hej!
Jag har under en vecka fått små röda prickar på olika ställen av magen och bröstet. De är liksom flera en millimeters stora ljusröda prickar som är tätt brevid varandra i klungor. På en del ställen är det bara några få prickar bredvid varandra. Det största området av prickar är ca 2 cm, medan det finns ca fem andra områden som är endast 0,5 cm. Prickarna eller områdena står inte ut från huden och de kliar inte och gör inte ont. Vad kan det bero på? 20årigflicka
luckan

UngInfo svarar

23.01.2020

Hej,

Hudutslag är vanligen enklast att bedöma genom att se på dem, men rent allmänt kan jag säga att huden emellanåt kan reagera med olika utslag utan att det hittas en klar orsak.

Olika orsaker kan vara t.ex. en virusinfektion, en reaktion på något irriterande ämne (t.ex. mat eller hudprodukter) eller en läkemedelsreaktion. En skabbinfektion kan orsaka röda prickar på kroppen, men det brukar ofta orsaka en stark klåda, så det skulle jag inte misstänka att det är. Även vägglöss kan orsaka röda prickar på huden, men även då brukar det oftast klia. Nässelutslag (urtikari) är röda utstående fläckar som byter plats och brukar klia, så det är det antagligen inte heller.

En möjlig sjukdom är pityriasis rosea, som orsakar röda prickar/fläckar av olika storlek på kroppen och de brukar sällan klia. Utslagen finns vanligtvis på övre kroppen. Man tror att hudutslagen uppkommer efter en viss sorts virusinfektion, men man är inte helt säker. Hudutslagen försvinner vanligen av sig själv efter ca 1 mån.

Om hudutslagen inte orsakar besvär skulle jag lugnt följa med situationen i en dryg vecka, men om det uppkommer nya symptom skulle jag vara i kontakt med hälsovårdscentralen.

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.