Hej

05.09.2021
Jag vill skriva en bok men vet inte hur. Kan någon hjälpa mig? ...
luckan

UngInfo svarar

10.09.2021

Hej,

Vad roligt att du har fått intresse att skriva en bok. Vare sig du tänker dig vilja bli en författare till yrke, eller tänker dig vilja skriva en bok för skojs skull - så kräver det träning, träning och träning! Många författaren säger att det är viktigt att själv läsa massa böcker, på så sätt får man inspiration. De tipsar också om att man skall vara nyfiken, man kan få nya idéer när man till exempel går ut med någon kompis.

Här kommer några skrivtips som du kan använda dig av:

1. Planera berättelsen innan du börjar skriva. Du kan fundera på karaktärer, miljö, problem och lösning. Till exempel vilka personer som är med i berättelsen, var berättelsen utspeglar sig, vilka problem som uppstår och hur klarar karaktärerna problemet?
2. Det är viktigt att fånga läsaren direkt! Läsaren skall vilja fortsätta läsa din bok. Du kan fånga läsaren med meningar som "Redan när Anton var påväg till skolan, visste han att det skulle bli en spännande dag".
3. Under berättelsens gång kan du också överraska läsaren, låt det dyka upp något oväntat eller annorlunda. Denna detalj kan vara det som löser problemet eller hindret i slutändan.
4. Kom också ihåg att göra texten lätt att läsa. Om du skriver för hand din berättelse skall du vara noga med att forma bokstäverna tydligt och att du har mellanrum mellan orden. Om du skriver på datorn, skall du välja en lagom storlek på texten och dela texten i stycken. För att få berättelsen mera levande, kan du rita bilder till!
5. När du är färdig med berättelsen, skall du läsa igenom och kontrollera den. Förstår man handlingen i boken? Är orden stavade rätt? Ta hjälp av dina föräldrar, kamrater eller kanske din lärare. En ordlista kan också vara bra att ha.

På barnens bibliotek på internet kan du hitta mera tips på hur man skriver en berättelse/bok. Där finns också ett verktyg som kan hjälpa dig att skriva en berättelse, verktyget heter sagomaskinen, klicka här för att komma till sagomaskinen.
Klicka här för att komma till barnens bibliotek.

Lycka till med skrivandet! Tveka inte att fråga hjälp av dina föräldrar eller kanske någon kompis. 

Hälsningar, Unginfo-teamet

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag skulle vilja laga ett träningspogram till mig själv (eftersom jag inte har råd med en PT), men jag vet inte hur jag skall göra det. Jag skulle vilja veta hur man gör ett eller var jag kan sök...
Läs mera

Hej! Mina vänner är jätte elaka mot mig. De säger dumma saker och retar mig hela tiden. Enligt de är det ett skämt, men jag tar illa upp. Vad ska jag göra? Jag har sagt det åt dem men de förstår inte
...
Läs mera

Hej!
Jag är en 20 årig tjej som skulle vilja hitta min hobby.
Jag skulle vara intresserad av fotboll, futsal eller innebandy.
Grejen är den att jag undrar ifall det finns något lag man kunde börja ...
Läs mera

Hej! Jag har länge funderat på att skaffa en adlibris letto (e-bokläsare/läsplatta) då jag läser mycket och tror att det skulle vara ett bra sätt att kunna läsa på andra ställen än hemma om man hade e...
Läs mera