UTAN ORK

08.12.2011
jag är ofta vädligt lat, orkar inte göra läxor eller annat. Kommer hem från skolan och knäpper på datorn, och orkar inte göra annat. Det är sista året på höstadiet så jag måste verkligen kämpa med skolan, men jag orkar inte! Är utan krafter när jag kommer från skolan. Finns det några allmänna tips på hur man skulle bli piggare och ha mer ork?

blä
21.08.2013

Hej!

Japp, vi har maaaaassoooor av tips hur man piggar upp sig, hur man hittar nya krafter och hur man ska "överleva" hösten och vintern. Vi hade det som Månadens tema i november, så nu finns all den infon under Information -> Kropp -> Insida&hälsa -> MÅ VÄL. Där berättar vi bland annat om hur man ska minska på stressen, sova bättre och använda kroppens egna må-bra-hormoner för att bli piggare. Dit ska nog tids nog komma ännu mera tips, råd, erfarenheter, knep osv, men lite ska jag dra för dig här redan nu:

En simpel och egentligen självklar orsak som vi faktiskt förvånansvärt ofta missar totalt är att vi sällan äter rätt. När man äter för lite eller äter fel, så åker blodsockret bergochdalbana och då blir man trött, ledsen, nere, kraftlös och trögtänkt. Och det går såklart ut över motivationen, ambitionen, energin... I slutänden blir vi till och med dummare av att inte äta hälsosamt, för om hjärnan inte får alla de vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som den behöver både för att funka och för att utvecklas, så KAN den inte funka som den borde. Man får sämre koncentrationsförmåga, sämre inlärningsförmåga, sämre minne och blir trögare. Äter man mycket sött, så är backarna i blodsockrets bergochdalbana riktigt skyhöga, så att när man kraschar ner så blir man riktigt eländigt trött, gnällig och trög. Vår underbara kostrådgivare Anna har flera gånger svarat på frågor om hur man egentligen borde äta för att dels få allt man behöver och dels hålla blodsockret på en jämnare nivå. De frågorna&svaren finns dels i den här kategorin på Våga fråga, men mest under Vikten och de kan heta i stil med sockerberoende och fet och dylikt. Ta och läs dem, så får du massor med tips. Så kanske ett smart mellanmål när du kommer hem från skolan skulle göra susen?

En annan sak som faktiskt påverkar hur man orkar ta itu med saker som känns tunga är ändå vilken inställning man har till det man borde göra. Ja, skolan ÄR tung och det är lätt att den börjar kännas mera som ett jobbigt tvång än något kul och nyttigt. Och har man en gång börjat tänka så, så fastnar man lätt i det spåret i tankarna - och hittar på allt fler orsaker till varför det är jobbigt och ursäkter till att slippa göra det. Men det sitter som sagt mellan öronen, i vilken inställning man har, men naturligtvis går hjärnan att vrida till att tänka positivt. Så att hjärntvätta om sig själv till att börja gilla det man gör är viktigt. Man kan ta till små knep som hjälpmedel, som att belöna sig själv när man gjort läxorna. Kanske du kunde snacka med dina föräldrar om att ja, nu har du problem med motivationen, men ifall du tog tag i det och kämpade med det, kunde de då belöna dig med något, som en morot? Tex om du gör läxorna före du knäpper på datorn så får du ett klistermärke och när du har så och så många så får du något du önskar dig? Det funkar med småbarn och vuxna, så varför skulle det inte funka med tonåringar? Jag har kompisar som tex inte får se på sina favorit-TV-serier ifall de inte joggat först eller som unnar sig ett besök hos kosmetologen när de lämnat in skattedeklarationen.

Vanorna är såklart en annan sak som går att påverka. Nu knäpper du på datorn det första du gör, och då är det såklart svårt att stänga av den sedan i något skede och göra läxorna. Säkert tänker du "Bara 10 minuter till, sedan ska jag göra läxorna". Men under hela den tid du sitter framför datorn så har du dåligt samvete för läxorna, vilket gör att det går åt energi till det dåliga samvetet och du kan inte njuta av det du gör på datorn. Chattar du med vänner, så kan du tex verka surare än vad du annars skulle vara, bara pga det dåliga samvetet. Så att fixa undan det jobbiga först och sedan göra det som är roligt är en sanning som är lika sann för vuxna som för småbarn. Hur bläää det än låter, så ja, det är vårt råd. Att skjuta upp saker hjälper aldrig, de bara växer sig större och större då och förvandlar oss till bitchar!

Hoppas att det här var lite hjälp på vägen - och läs som sagt mer under Information!
Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott och Jenny

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hur ska jag gå tillväga för att gå ner i vikt när jag älskar mat och hatar motion? Mår inte bra av vikten!
Läs mera

Hej.
Jag undrar om det här e normalt.
Jag väger 48 kg och är 163 cm lång, jag sku vila gå ner i vikt till 47/46 för tycker jag är lite tjock, eller ibland är jag smal och ibland kan jag tycka att jag ...
Läs mera

Får man torra läppar av inte dricka vatten för jag dricker aldrig vatten och jag har fått väldigt torra läppar?
Läs mera