Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Bristningar?
06.12.2017
Hej decibel! Ni har en grymt bra sida som hjälper otroligt mycket ... jag har bristningar eller några andra rödlila sträck på mina bröst. Vad kan de vara och kan man få bort dem?
Visa hela frågan och svaret
Hej decibel! Ni har en grymt bra sida som hjälper otroligt mycket ... jag har bristningar eller några andra rödlila sträck på mina bröst. Vad kan de vara och kan man få bort dem? H
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 11.12.2017

Hej H!

Tack för berömmet *rodnar lyckligt* :D

Högst troligen har du fått hudbristningar på brösten. Det brukar hända när någon kroppsdel växer snabbare än vad huden hinner med att töja ut sig och växa i samma takt. Det är vanligt att man får hudbristningar, stretchmarks på engelska, både i tonåren, om man går snabbt upp i vikt och på en gravidmage. Tjejer brukar kunna få det just på brösten när de växer relativt hastigt under puberteten (nu talar vi alltså några månader, det är inget som händer över en natt), men det är också vanligt att få det på höfterna, rumpan och låren när de kvinnliga formerna utvecklas. Växer man "massor" på längden, tex 15 cm på ett år som vissa kan göra i puberteten, så kan man också få i ryggslutet och på både lår och vader, till och med på axlarna, men det är kanske inte lika vanligt. Killar kan också få hudbristningar om de växer hastigt i tonåren.

Tyvärr är det inget du kan göra åt hudbristningar som redan uppstått. Det är helt enkelt så att vissa hudlager går sönder (oftast inte det översta, så de ser inte ut som sår) när det som finns innanför växer för hastigt, och då blir det ärr av det. Hudbristningarna syns först som mörkröda eller lila streck, men de ljusnar nog med tiden. Om ett tag så kommer de bara att synas som ljusare streck på huden och de har en lite "skörare" yta, som andra ärr. Solar man massor, så kommer hudbristningarna att synas tydligare, och de är också känsligare och bränns lätt i solen. Men man solar kanske inte brösten så ofta, och det är ju inte ett område man visar så mycket, så de flesta som har hudbristningar på brösten brukar inte bry sig så hårt. Det är inte heller något tex framtida pojkvänner kommer att bry sig om, tror jag.

Det du kan göra för att förebygga så att du inte får fler bristningar är att smörja in brösten, och andra ställen som du märker att växer nu, med fuktighetslotion eller hudolja. Det finns en olja som heter BioOil (vit och orange förpackning) som säljs i varuhus som brukar rekommenderas tex när gravidas magar växer hastigt. Poängen är att tillföra huden tillräckligt med fukt, men samtidigt stimulera blodcirkulationen. Då är massage bra, likaså att torrborsta huden lite lätt innan duschen (eller skrubba lite lätt med duschsvamp i duschen), så att huden kan växa bättre och bli mer elastisk. En bra BH är också a och o, en som stöder brösten ordentligt, gärna med båge under och ordentliga axelband. Kolla att du har rätt storlen, den får ju inte bli för liten heller om dina bröst håller på att växa nu. Här finns tips på vad du ska tänka på när du köper BH. Sport-BH är nödvändigt på tex gympan, men sov ändå helst utan BH, huden behöver andas och läka ifred under natten. 

Det är som sagt väldigt vanligt att ha hudbristningar, så ta ingen stress över dina. Fortsätt gilla din egen kropp, det blir man lyckligast av <3

Hälsar Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!