Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Råkade skära ett födelsemärke med rakbladet
16.05.2018
Hej Decibel, Jag har ett födelsemärke nära könet som är lite upphöjt (den är ungefär där troskanten går), har haft den så länge jag kan minnas. Idag när jag rakade min bikinilinje råkade jag i misstag skära upp en bit av födelsemärket så det började blöda ganska ordentligt och jag tror en liten del skars av. Är det farligt? Jag desinficerade såret...
Visa hela frågan och svaret
Hej Decibel,

Jag har ett födelsemärke nära könet som är lite upphöjt (den är ungefär där troskanten går), har haft den så länge jag kan minnas. Idag när jag rakade min bikinilinje råkade jag i misstag skära upp en bit av födelsemärket så det började blöda ganska ordentligt och jag tror en liten del skars av. Är det farligt? Jag desinficerade såret direkt och plåstrade om det ordentligt (det verkar inte blöda igenom). Det gör inte ont alls.

Tacksam för svar.
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 16.05.2018

Hej.

Det borde inte vara nån panik. Du gkorde helt rätt som putsade och lade om såret. Men du kunde kanske överväga att låta ta bort födelsemärket helt och hållet? Om födelsemärket är beläget så att det annars också skaver mot troskanten så kanske det skulle vara bra att ta bort det.

Isåfall kan du boka en läkartid vid hvc. Ingreppet är litet och tar inte lång stund. Beroende på hur stort födelsemärket är så lägger de ofta ett stygn eller två som får tas bort ca en vecka senare.

Men om det verkar läka fint och det i allmänhet inte är i vägen så är det inte heller någon panik med att ta bort det.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!