Tretinoin

28.04.2021
Hej! Jag undrar om man kan få tretinoin utskrivet för anti-aging i 20 årsåldern? Har några fina linjer/rynkor som kommer från då jag rynkar pannan + början till bekymmersrynka mellan ögonbrynen. Stör mig på det och vill helst inte att det ska bli värre och så tänker jag att det kan vara bra i förebyggande syfte. Tycker liksom det låter lite sent att börja med anti-aging då man är typ 35 år för då är man ju redan ganska rynkig. Litar inte heller riktigt på retinol- eller andra anti-aging produkter man kan köpa receptfritt, skulle helst inte vilja lägga en massa pengar på en massa olika dyra produkter som kanske inte fungerar (även om jag redan gjort det menmen). Sedan undrar jag också om adapelen fungerar anti-agande? Rynkis
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

03.05.2021

Hej kära Rynkis

Tack för din fråga.

Jag tror inte att någon läkare skriver ut tretonoin för anti ageing för en 20 åring. Om man i den åldern skulle få recept på tretonoin så skulle det nog mera vara pga akne.

Det är flera orsaker bakom tanken att inte skriva ut för starka produkter i för tidig ålder. Dels blir huden ”van” med en stark anti ageing produkt, man kanske ser fina resultat osv, MEN, sen när du blir äldre och verkligen skulle vilja ha och behöva en verksam produkt så är huden så van med de starka ämnena så då behövs det ännu starkare produkter för att huden alls ska ta emot dem. Starkare produkter som kanske inte finns eller som ger en massa svåra biverkningar som man inte vill ha.

Lite som med onödig användning av antibiotika, som du kanske hört om. I ett skede skrev läkare ut antibiotika alldeles för lätt och för ofta vilket sen har lett till att när någon verkligen skulle behöva antibiotika när de är sjuka, så har det ingen effekt mera eftersom man genom att använda i onödan har höjt sin tolerans och en vanlig säker dos inte mera kan bota en när man är sjuk.

Lite samma är det om man i för tidig ålder börjar använda för starka anti ageing produkter, när man sen verkligen skulle behöva dem så har de ingen verkan mera.

En annan orsak till att jag inte tror att någon skulle skriva ut tretinoin i din ålder är att det finns en del biverkningar som inte är så trevliga. Man kan få röd, irriterad hud som fjällar och blir överkänslig för sol, väder och vind, man kan tom få blåsor på huden av tretinoin. Det här gäller för utvärtes bruk, men det samma och nästan ännu värre gäller för tretinoin som tas invärtes.  Om det inte är alldeles nödvändigt så ska man inte utsätta sin kropp för detta, varken utvärtes eller invärtes.

Jag förstår att du känner att din hud ändras och blir rynkig, men försök att vänta några år till innan du börjar med reparerande produkter. De flesta märken brukar ha produkterna indelade i olika ålderskategorier. Då är produkterna utformade för att ge det skydd, vård och fukt mm som huden behöver i just den åldern. Som exempel, huden behöver olika mycket av tex fukt, vård och skydd beroende på om vi är 20, 30 eller 50 år. Du ska inte vänta tills du är 35, det menar jag inte.  Det är aldrig för sent att börja vårda och sköta sin hud, men såklart får man ett annat resultat om man börjat redan i 20 års åldern än om man tvättat med tvål och vatten till 50 års åldern och då mittiallt tänker att man väl borde sköta sig lite bättre ????

Hur rynkig vi blir eller inte blir beror också på en hel del annat än vad vi sätter eller inte sätter på vår hud. Generna är det viktigaste, de kan vi inte rå på. Hudtypen kan vi inte heller ändra på men vi kan behandla vår hud enligt dens behov. Hur vi annars lever och mår är det vi kan påverka allra mest. Tobak, alkohol, äta fet mat, sena nätter, sova med smink, klämma alla pormaskar och finnar osv osv allt det är kanske det som vi måste satsa allra mest på.

Mitt råd till dig är att satsa på en bra hudvård som passar för din hudtyp och framförallt din ålder. Ta hjälp av personal i tex Kick´s eller Emotion. Rengöring, ansiktsvatten, fuktkräm. Peeling 1-2 gånger i månaden, beror på din hudtyp. Mask minst en gång i veckan, annars har den ingen effekt. Ögonkräm när du fyllt 25, och sen ökar du på med effekt droppar mm efter hand när du blir äldre. 

Se till att undvika tobak, alkohol, ohälsosam mat mm. Nån gång måste man få synda, men inte varje vecka.

Rengör din hud varje kväll oberoende av hur trött du är. Skydda huden i solen och även i kölden på vintern. Drick tillräckligt med vanligt vatten. Se till att få tillräckligt med motion och frisk luft. Lev ditt liv i harmoni med dig själv. Tänk positiva tankar, försök skjuta bort de negativa, ibland går det inte men försök. Var nöjd med dig själv, kom ihåg att tankens kraft är stark så om du tänker negativa tankar om dig själv kommer du att påverkas. Liksom om du tänker positiva tankar <3

Till sist, ifall du inte såg en serie i Svt 1 nyligen som hette Sanningen om hudvård, så ska du googla och se vad de kom fram till. Det enda och mest verksamma för att motverka rynkor är enligt dem fukt och fett. Allt annat slipper inte ner i huden för att göra det som utlovas. Jag vet att vissa tyckte att det inte gick rätt till i deras test, men det tror jag har att göra med att de representerar just de produkter om visade sig vara overksamma.

Det behöver inte vara det dyraste som är det bästa, men det lönar sig att kolla ingredienserna i produkten innan man bestämmer sig. Väldigt många produkter innehåller mest vatten, ju mera vatten en produkt innehåller, desto mera konserveringsämnen behövs det.

Jag vet inte om du fick svar på dina frågor, kanske gillar du inte mitt svar. Jag har jobbat över 30 år inom kosmetiken och det här är mina åsikter.

Stor kram till dig och ha en fin vår och sommar!

Kosmetologen Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Kanske lite konstig fråga men kan näsan liksom bli större eller ändra form om man petar sig i näsan ofta??
Läs mera

Hej, jag är en tjej på 20 år och har en väldigt stor brist i mitt självförtroende pga mina breda axlar. Jag ser så ful ut, inga kvinnliga former alls utan jag ser ut som en man. Mina axlar är 41cm bre...
Läs mera

Hej! Jag har vaxat bort min mustasch i två års tid ungefär. Jag har haft sååå ångest över den så det har känts bättre att ta bort den. Jag har vaxat på egen hand. Nu e ja rädd att jag kommer börja få ...
Läs mera

Hej! Min mamma har väldigt mycket åderbråck på sina ben, och jag vill inte ha det. Jag har ärvt väldigt mycket av mamma, och säkert det också. Finns det något man kan göra för att förhindra att detta ...
Läs mera