Går inte ner i vikt?

30.09.2021
Hej.
Jag har tidigare haft väldigt dålig relation till mat och min kropp men det är ingen som vet om det. Hela våren försökte jag att äta jättelite, ungefär 500 kcal varje dag men det slutade oftast i att jag sedan hetsåt på helgen men gick trots det ner ca 5kg från januari-april.

Under sommarlovet var de mycke bättre och jag åt normalt. Detta gjorde dock att jag gick upp i vikt och när jag vägde mig i mitten av augusti och såg att jag gått upp nästan 5kg fick jag panik. Så nu har jag sedan skolan börjat ätit mycket nyttigare, börjat räkna kalorier igen och tränat mer. Äter ca 1000 kalorier per dag och tycker det går helt bra. Första 2 veckorna gick jag ner från 67-64,5 kg och det kändes jättebra (skippade dock väldigt många mål och åt inget alls vissa dagar) Men nu är det som att jag inte går ner i vikt lika mycket alls. Har nästan inte gått ner i vikt något på 3 veckor nu fast jag fortsatt likadant! När jag vägde mig för 2 veckor sen vägde jag 64.1 och blev besviken på att jag gått ner så lite, så nu har jag sedan de vari ute och sprungit nästan varje dag och har verkligen känt att det gett resultat! Igår skulle jag väga mig för första gången på över 2 veckor och jag var taggad på att se hur mycket jag gått ner, men jag blev så ledsen när jag så att jag gått UPP till 64,8kg fast jag tränat varje dag och ätit nyttigt sedan sist jag vägde mig?!! Hur kan jag gå upp i vikt nästan 1kg fast jag tränar, räknar kalorier och äter bra?!

Har läst någonstans att det kan bero på när man ska få sin mens och undrar om det kan ha något att göra med att jag vägde mig veckan före min mens eftersom att man tydligen samlar på sig mera vätska då. Stämmer detta eller har jag faktiskt gått upp 1 kg i fett??

Är såå förvirrad

Anonyym

Madeleine, Socionomstuderande Madeleine svarar

01.10.2021

Hej! 
För det första känner jag mig tvungen att nämna att så som du tänker om mat och din kropp just nu inte är hälsosamt och inte bra för dig. Det kan snabbt eskalera och mitt i allt sitter man fast i en ätstörning som oftast är väldigt svår att komma ifrån. Därför ber jag dig att tänka genom detta ordentligt och att kanske prata med någon vuxen eller professionell om detta. Efter att ha nämnt detta kan jag försöka hjälpa dig så bra som jag, socionomstuderande, kan. Är ju ingen läkare eller personlig tränare som säkert har mera information och mer att säga till om. 

Du har absolut inte gått upp 1kilo i fett, det låter nog väldigt otroligt. Men det har du rätt i, det kan ha att göra med mensen, kvinnor som har mens blir oftast mera sockersugna runt menstiden och därför äter vi mera och även uppblåsta och kroppen kan behålla mera vatten då. Så det kan också bero på vattenvikt, eller vad du har ätit den dagen, vissa födoämnen gör så att våran mage sväller upp osv, sen väger ju kläderna en del också och om man tränar kan man också gå upp i vikt pga att man får större muskler. I din ålder är det också vanligt med att man går upp i vikt och även att man fluktuerar i vikt.

Om du äter som helt normalt, som du ska göra, så kommer din vikt och kropp ändras till den typ den behöver vara för din ålder och ditt välmående. Sen är det en annan sak om du svälter dig själv eller om du äter för mycket, om du t.ex. hetsäter eller äter hela tiden fast du inte ens är hungrig. Din kropp behöver nog mera än 1000 kalorier om dagen för att fungera optimalt. Att svälta sig själv eller att banta osv stör den naturliga utvecklingen och fungerar dåligt dessutom. Finns ingen läkare eller professionell tränare som enligt vetenskapen skulle mena att bantning, dieter/dietpiller eller självsvält är en sak att rekommendera. Bra och hälsosam kost och måttlig träning är det bästa och det som fungerar och ger resultat i långa loppet. Tränar man mera måste man också äta mera för att kroppen ska orka med träningen. Man måste också komma ihåg att ta vilodagar så kroppen kan återhämta sig. Jag vill också nämna att det alltid är bra att försöka vara hälsosam och att träna och röra på sig, men allt med måtta! Man måste komma ihåg att njuta av livet och unna sig ibland också, din kropp behöver mat och det ska vara något man njuter av. Det viktigaste är att du mår bra, inte hur du ser ut.  

Det som händer när man svälter sig själv är att ja, man rasar oftast i vikt, till en början. Men kroppen reagerar på svält på så sätt att den går in i ett “överlevnadsmode” och därför börjar kroppen hålla fast vid den lilla näring den får, för att kunna överleva. Därför slutar man gå ner i vikt lika snabbt efter ett tag och man går också upp vikten snabbt tillbaka när man börjar äta som normalt igen. För kroppen förbereder sig på att den kanske måste överleva utan mat igen snart och därför håller den kvar den mat vi äter då och tar verkligen till sig allt den kan då.  

Nu vill jag också att du ska fundera på om du hade panik över hur du ser ut eller din vikt INNAN du vägde dig, eller kom paniken först efter att du vägt dig? Siffror på vågen betyder ju inget och det kan vara olika saker som påverkar siffrorna men om man är nöjd med hur kroppen ser ut så gör det ju ingen skillnad om man gått upp 5 eller 20 kilo enligt vågen.
Din vikt är inte allt, utseende är inte allt. Du är viktig för att du är du, inte för att du är "smal" eller inte. Din vikt låter dessutom helt normal enligt din ålder, det är runt det du ska väga.  

Ta gärna kontakt med Livslust-projektet om du känner att dina tankar kretsar mycket kring vikt och kaloriräknande.

Mvh Madeleine

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag känner mig tjock hela tiden. Är nästan 170 cm lång och väger cirka 70 kg. Är jag tjock?
Läs mera

Hej
Jag har i typ 1,5 år haft väldit dålig relation till mat och har gått upp och ner mycket i vikt.
Vad krävs för att man ska ha bulimi? Skriver mer information i hemliga rutan ifall om det kan vara...
Läs mera

Jag har gått upp i vikt av mina p-piller, slutade äta dom för ca 5 månader sen, har försökt träna men det sker ingen viktminskning. Vad göra?
Läs mera

Jag undrar vilka symtom man får vid hypertyreos? Förrut åt jag knappt något men trots det gick upp i vikt men på senaste har det blivit tvärtom, hur mycket jag än äter så går jag inte upp i vikt?
Läs mera