Ge mig lite underhudsfett!

23.03.2011
Alla bara talar om att bränna fett hela tiden, och jag blir galen, för mitt problem är det motsatta. Jag tror (kan ju inte veta något säkert...) att jag har lite för lite underhudsfett, ett resultat efter en viktnedgång några månader tillbaka som berodde på olika saker, t.ex ändring av hur jag tränar, tränar numera p.g.a mina ambitioner att vara med i ett länge lopp, mest långa löprundor, sammanlagt runt 45 km i veckan(varierar med lite muskelträning). Jag skäms över min kropp, revbenen sticker ut och jag fryser rätt så mycket och har inte haft mens på flera månader.(ändå anser jag mig inte vara underviktig, eventuellt dock på gränsen, 47 kg, 157cm) Äter lika mycket som alla andra, oftast 5-6 gånger om dagen, och ändå kommer ingen mens och benen blir bara mer synliga, och jag blir snart galen. Okej, nån säger att "men ät mera då", men hur sjutton ska man orka proppa ner mat om man är mätt? En benig kropp kan jag leva med, men inte att min mens inte kommer. Så, vad ska jag göra och äta, och kan mensbortfallet bero på underhudsfettet? Kan tillägga att jag redan undviker "lättprodukter", äter bara "vanlig" ost osv.
25.11.2011

Hej på dej,

Jag förstår ditt problem, att väga för lite är inte kul. Det är inte bra för hälsan heller. Att din mens har försvunnit beror nog på att du väger för lite och för att du eventuellt pressar dig för hårt fysiskt. (Naturligtvis finns det andra orsaker till utebliven mens också.) Att ha en fungerande menstruation är ju förstås viktigt och den kommer nog inte tillbaka förrän du ökar i vikt.

Att börja äta mer är inte alltid så enkelt som vissa kan tro, speciellt inte om man redan tycker att man äter tillräckligt. För dig som tränar så mycket som du gör är det väldigt viktigt att energiuttaget inte är större än energiintaget, dvs att du förbränner mer energi än du får i dig via maten. Ditt problem är nog att du borde äta mer eftersom du tränar mycket, det skulle lösa problemet, men det är då viktigt att du själv tar ansvar och lär dig hur du ska äta.

Jag ska ge dig några tips, men vill även att du går in www.uppladdningen.nu och läser för att få mer kunskap.
När man tränar mycket är det viktigt att man intresserar sig för vad man stoppar i munnen, b.la. för bättre resultat och mindre skador. Äter man för lite ökar det risken att drabbas av skador rejält. Äter du tillräckligt får du även bättre resultat med din träning.

Måltidsordningen är viktig för alla, oavsett hur man lever. Det innebär när man ska äta under dagen, det som rekommenderas är frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål! Hoppa aldrig över en måltid. Glöm inte heller bort att äta ordentligt innan träning (inte för nära inpå dock för att undvika magproblem, men det vet du säkert.) Det viktigaste är ändå att du aldrig hoppar över att äta efter träning, då ska det fyllas på ordentligt och gärna inom en halvtimme efter träning men senast inom en timme efter att du slutat träna. Kroppen behöver nämligen energireserver att ta av så att inte dina muskler försvinner pga att du inte äter tillräckligt. Men hur vet man då om man äter tillräckligt? Efter träning kan du t.ex. två smörgåsar, yoghurt och frukt eller flingor, smörgåsar och mjölk. Endast en frukt räcker inte.

Tänk också på det att du inte kan jämföra vad du äter med någon som inte tränar som du gör. Har du svårt att få i dig energi, ha gärna t.ex. en påse nötter i fickan som du kan ta någon näve av, gärna osaltade nötter. Nötter ger massor med bra energi, skulle du vara allergisk går det lika bra med solrosfrön, lite knepigare att äta eftersom de är så små, men det går :)
Försök även att alltid ta en potatis till eller ett bröd till då du äter lunch och middag. Vid frukost är det också viktigt att du fyller på ordentligt, har du problem med att äta frukost ska du veta att det går att vänja sig, övning ger färdighet!

Du behöver heller inte vara rädd för att äta "onyttiga" mellanmål som bulle, kakor, godis. Kanske låter konstigt, men kolhydrater är viktigt vid träning. Naturligtvis ska man inte bara äta socker :) Mer om detta finns att läsa på uppladdningen.nu.

Men du läs mer på www.uppladdningen.nu för mer info och tips. Fråga gärna igen om det är något du funderar över!

Lycka till!

Hälsningar, kostrådgivare och sjukskötare Anna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Min vikt kan variera så mycket å ja undrar bara om de e normalt. Alltså inom spannet av 1-2 dagar kan min vikt variera ca.5 kg så jag vet int ens vad jag väger för de beror helt på. Och de e int ...
Läs mera

Hej jag kan inte få bort fettet längst nere på min mage jag har smal övre mage (typ magrutor) men mitt fett på min mage är ennu kvar och det går inte bort har försökt med allt. Nästan alla jag känner ...
Läs mera

Hej!
Jag är en kille på 20 år, väger 83kg och cirka 186cm lång. Har haft övervikt hela mitt liv men hade mest övervikt när jag var 12-15 år. Det berodde på att jag rörde på mig för lite, nuförtiden fö...
Läs mera

Jag känner mig tjock hela tiden. Är nästan 170 cm lång och väger cirka 70 kg. Är jag tjock?
Läs mera