Mår dåligt över min vikt

08.08.2021
Hej. Jag är en 15 årig flicka som väger 50 kg. Jag gillar inte det… det känns som att jag väger jätte mycket. Har ångest över min vikt. Jag har alltid varit den smalare och vägt mycket mindre än alla andra, men nu har jag börjat väga lika mycket som andra. Jag har tyckt om att vara den smalare och väga lite mindre…
Varje gång jag ska till skolsköterskan i skolan och vet att jag ska väga mig, mår jag alltid dåligt och får ångest.
Jag har aldrig mått dåligt över min vikt förut, det är först nu.
Jag vill inte ha ångest över min vikt, vad kan jag göra? Anonym

Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar

12.08.2021

Hejsan!

Det är vanligt att många funderar över kroppen och vikten, men så gott som alltid bara gällande sig själv. Du är nu 15 år och förvandlas från flicka till kvinna, det är klart att din vikt ökar och det skall du var glad för. Det betyder att du är frisk och utvecklas som du skall.

Kroppen kommer att växa och ändra sig många gånger under ditt liv, så det är viktigt att inte lägga för stor del av din identitet fast i den utan försöka fokusera mer på det inre. Vem vill jag vara? Vad vill jag göra med mitt liv? Vad tycker jag om? Och så vidare. Det gör att man kommer må bättre i längden om man hittar en styrka i vem man är och inte hur man ser ut.

Jag hoppas du börjar tänka om lite gällande det att du vill vara minst och precis som jag skrev – koncentrera dig mera på att vara en god människa och vän för det är mycket viktigare och gör dig lyckligare! Men om du fortsättningsvis känner ångest och illamående är det jätteviktigt att tala med någon om det. Prata t.ex. med hälsovårdare eller kurator, du skall inte bli med dessa tankar ensam.

Lycka till massor och ha det gott!

Hälsningar Marina / UngInfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är 100% säker på att jag har en ätstörning och detta har mina föräldrar börjat misstänka. Jag är just nu underviktig och binge äter 1 gång per vecka tills jag blir illamående. In i veckan försöker...
Läs mera

Hej, jag har sen i höstas gått ner över 10kg (skriver kg i hemilga rutan för att inte trigga nån). Har sedan 2021 försökt gått ner i vikt men hela tiden bara gått ner och sen upp igen.

Nu e första g...
Läs mera

Är min vikt normal, känner mig som på gränsen till övervikt men övertänker säkert allt, vikten i hemliga rutan
Läs mera

är jag överviktig eller normal? Sätter vikten i hemliga informationen
Läs mera