Mår dåligt över min vikt

08.08.2021
Hej. Jag är en 15 årig flicka som väger 50 kg. Jag gillar inte det… det känns som att jag väger jätte mycket. Har ångest över min vikt. Jag har alltid varit den smalare och vägt mycket mindre än alla andra, men nu har jag börjat väga lika mycket som andra. Jag har tyckt om att vara den smalare och väga lite mindre…
Varje gång jag ska till skolsköterskan i skolan och vet att jag ska väga mig, mår jag alltid dåligt och får ångest.
Jag har aldrig mått dåligt över min vikt förut, det är först nu.
Jag vill inte ha ångest över min vikt, vad kan jag göra? Anonym

Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar

12.08.2021

Hejsan!

Det är vanligt att många funderar över kroppen och vikten, men så gott som alltid bara gällande sig själv. Du är nu 15 år och förvandlas från flicka till kvinna, det är klart att din vikt ökar och det skall du var glad för. Det betyder att du är frisk och utvecklas som du skall.

Kroppen kommer att växa och ändra sig många gånger under ditt liv, så det är viktigt att inte lägga för stor del av din identitet fast i den utan försöka fokusera mer på det inre. Vem vill jag vara? Vad vill jag göra med mitt liv? Vad tycker jag om? Och så vidare. Det gör att man kommer må bättre i längden om man hittar en styrka i vem man är och inte hur man ser ut.

Jag hoppas du börjar tänka om lite gällande det att du vill vara minst och precis som jag skrev – koncentrera dig mera på att vara en god människa och vän för det är mycket viktigare och gör dig lyckligare! Men om du fortsättningsvis känner ångest och illamående är det jätteviktigt att tala med någon om det. Prata t.ex. med hälsovårdare eller kurator, du skall inte bli med dessa tankar ensam.

Lycka till massor och ha det gott!

Hälsningar Marina / UngInfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag känner mig tjock hela tiden. Är nästan 170 cm lång och väger cirka 70 kg. Är jag tjock?
Läs mera

Hej
Jag har i typ 1,5 år haft väldit dålig relation till mat och har gått upp och ner mycket i vikt.
Vad krävs för att man ska ha bulimi? Skriver mer information i hemliga rutan ifall om det kan vara...
Läs mera

Jag har gått upp i vikt av mina p-piller, slutade äta dom för ca 5 månader sen, har försökt träna men det sker ingen viktminskning. Vad göra?
Läs mera

Jag undrar vilka symtom man får vid hypertyreos? Förrut åt jag knappt något men trots det gick upp i vikt men på senaste har det blivit tvärtom, hur mycket jag än äter så går jag inte upp i vikt?
Läs mera