ofrivillig viktnedgång

10.01.2022
Hej, jag är en snart 18 årig tjej som är lite under 170cm lång och går i tvåan i gymnasiet. När jag började gymnasiet vägde jag runt 60kg men sedan ca ett år tillbaka har jag gått ner i vikt, just nu väger jag ca 55kg. I stressiga perioder kan jag få magproblem och kanske ibland undvika någon måltid för att inte magen ska krångla till det. Jag kan börja må illa efter måltider så därför kanske jag inte äter mig helt proppmätt alltid. Men speciellt frukost har jag svårt med och får oftast bara i mig ett knäckebröd med smör på morgonen (och nej det finns ingen chans till att jag är gravid). Men på senare tid har magen varit bättre och jag har ätit normalt och så jag blivit mätt. Men trots det fortsätter jag gå ner i vikt sakta men säkert. Jag tränar inte något mer än vardagsmotionen + promenader nu som då så tror inte att jag bränner särskilt mycket av det jag äter heller. Är det här något jag borde gå och prata om till skolhälsovårdaren eller är det normalt att vikten ändrar?

Jag är också rädd att mina magproblem kan ha gått på psyket och jag kan få ångest och panikkänslor om jag är bland folk och får sjuk mage så därför kan jag isolera mig ibland. Är det något jag borde prata om med någon? lilla—my
Heidi Jussil klippt

Läkare Heidi svarar

13.01.2022

Hej!

Jag tycker både fysiska och psykiska biten är något du ska gå till skolhälsovårdardaren och prata om. Denne får då eventuellt hänvisa dig vidare till läkare eller annat. Kanske kan man behöva ta blodprover och se så att du inte har brist på något ämne i blodet eller annan åkomma som går att åtgärda. Det är bra att du är uppmärksam på kroppens signaler och det är bra att söka vård i tid när man känner att det är något som inte står rätt till!

/ Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag känner mig tjock hela tiden. Är nästan 170 cm lång och väger cirka 70 kg. Är jag tjock?
Läs mera

Hej
Jag har i typ 1,5 år haft väldit dålig relation till mat och har gått upp och ner mycket i vikt.
Vad krävs för att man ska ha bulimi? Skriver mer information i hemliga rutan ifall om det kan vara...
Läs mera

Jag har gått upp i vikt av mina p-piller, slutade äta dom för ca 5 månader sen, har försökt träna men det sker ingen viktminskning. Vad göra?
Läs mera

Jag undrar vilka symtom man får vid hypertyreos? Förrut åt jag knappt något men trots det gick upp i vikt men på senaste har det blivit tvärtom, hur mycket jag än äter så går jag inte upp i vikt?
Läs mera