Svullen buk

30.09.2021
Hej!

Jag har under senaste månaderna haft sjukt i min vänstra äggstock, kommer allti nu och då. Min nedre mage sväller upp ibland fast jag tränar aktivt och försöker få bort de extra fettet som finns vid min nedre mage.
Jag märkte att den stack ut mer än vanlit före sommaren börja, och far inte bort fast jag tränar flitigt. Jag har väldigt svårt att gå upp i vikt men nu på senaste har min nedre mage fått mer fett/ svullit upp? Vad kan det bero på? Anonym
luckan

UngInfo svarar

07.10.2021

Hej och tack för din fråga!

Att ha ont på något område i magen är ofta ett diffust symptom. Några orsaker kunde vara matsmältningsproblem, ovulationssmärtor eller mensvärk men det är svårt för oss att ta ställning med så pass lite information. Det kan löna sig att noggrannare kartlägga när smärtorna uppkommer och ifall det finns saker som hjälper eller förvärrar dem. Ifall de fortsätter lönar det sig att uppsöka läkare.

Att nedre delen av magen sväller upp ibland kan också bero på många olika saker, men är oftast inget allvarligt. Det är till exempel vanligt att magen sväller upp vid mens, ifall man ändrat något i sin kost eller stressar mycket under en tid. Efter puberteten har man ofta en högre fettprocent än före och fettet kan samlas på vissa ställen, till exempel just vid nedre magen. Det kan alltså också röra sig om något som hör till din anatomiska uppbyggnad. Ifall svullnaden inte går om av sig självt och inte kan kopplas till vissa maträtter eller situationer lönar det sig att gå till läkaren för att ta reda på vad det handlar om. Följ också med andra symptom såsom ovanliga blödningar, feber och tarmproblem.

Med vänlig hälsning

Melinda, Projekt Frågesjuk

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag är 100% säker på att jag har en ätstörning och detta har mina föräldrar börjat misstänka. Jag är just nu underviktig och binge äter 1 gång per vecka tills jag blir illamående. In i veckan försöker...
Läs mera

Hej, jag har sen i höstas gått ner över 10kg (skriver kg i hemilga rutan för att inte trigga nån). Har sedan 2021 försökt gått ner i vikt men hela tiden bara gått ner och sen upp igen.

Nu e första g...
Läs mera

Är min vikt normal, känner mig som på gränsen till övervikt men övertänker säkert allt, vikten i hemliga rutan
Läs mera

är jag överviktig eller normal? Sätter vikten i hemliga informationen
Läs mera