Svullen buk

30.09.2021
Hej!

Jag har under senaste månaderna haft sjukt i min vänstra äggstock, kommer allti nu och då. Min nedre mage sväller upp ibland fast jag tränar aktivt och försöker få bort de extra fettet som finns vid min nedre mage.
Jag märkte att den stack ut mer än vanlit före sommaren börja, och far inte bort fast jag tränar flitigt. Jag har väldigt svårt att gå upp i vikt men nu på senaste har min nedre mage fått mer fett/ svullit upp? Vad kan det bero på? Anonym
luckan

UngInfo svarar

07.10.2021

Hej och tack för din fråga!

Att ha ont på något område i magen är ofta ett diffust symptom. Några orsaker kunde vara matsmältningsproblem, ovulationssmärtor eller mensvärk men det är svårt för oss att ta ställning med så pass lite information. Det kan löna sig att noggrannare kartlägga när smärtorna uppkommer och ifall det finns saker som hjälper eller förvärrar dem. Ifall de fortsätter lönar det sig att uppsöka läkare.

Att nedre delen av magen sväller upp ibland kan också bero på många olika saker, men är oftast inget allvarligt. Det är till exempel vanligt att magen sväller upp vid mens, ifall man ändrat något i sin kost eller stressar mycket under en tid. Efter puberteten har man ofta en högre fettprocent än före och fettet kan samlas på vissa ställen, till exempel just vid nedre magen. Det kan alltså också röra sig om något som hör till din anatomiska uppbyggnad. Ifall svullnaden inte går om av sig självt och inte kan kopplas till vissa maträtter eller situationer lönar det sig att gå till läkaren för att ta reda på vad det handlar om. Följ också med andra symptom såsom ovanliga blödningar, feber och tarmproblem.

Med vänlig hälsning

Melinda, Projekt Frågesjuk

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag känner mig tjock hela tiden. Är nästan 170 cm lång och väger cirka 70 kg. Är jag tjock?
Läs mera

Hej
Jag har i typ 1,5 år haft väldit dålig relation till mat och har gått upp och ner mycket i vikt.
Vad krävs för att man ska ha bulimi? Skriver mer information i hemliga rutan ifall om det kan vara...
Läs mera

Jag har gått upp i vikt av mina p-piller, slutade äta dom för ca 5 månader sen, har försökt träna men det sker ingen viktminskning. Vad göra?
Läs mera

Jag undrar vilka symtom man får vid hypertyreos? Förrut åt jag knappt något men trots det gick upp i vikt men på senaste har det blivit tvärtom, hur mycket jag än äter så går jag inte upp i vikt?
Läs mera