Kroppen

20.11.2023
Hej! Just nu går jag ohälsosamt mycket (4h) om dagen rask promenad och har gjort det i flera år samt gym 1h två ggr/ vecka. Minn relation till mat är inte den bästa och jag har varit underviktig men på senaste tiden ökat i vikt då jag ätit mer kalorier och slutat tracka min mat vilket har gjort att jag inte bingear lika mycket. Jag vill dock sluta gå såhär mycket varje dag för det är Obviously väldigt tröttsamt. Hur ska jag göra för att inte gå upp i vikt eller få mer fett på kroppen samtidigt som jag minskar p gåendet??

Testade minska på mina promenader i 2 veckor då jag var på semester och gick typ 6000 steg/dag men då ökade vikten så jag blev insecure. Vill inte att detta ska ske igen då jag redan ökat i vikt och redan har problem med min body image.

Skulle även vilja ha tips på bra proteinkällor som inte kostar skjortan :) R
Jessica Renlund

Dietiststuderande vid Umeå Universitet Jessica svarar

23.11.2023

Hej, tack för din fråga!

Jag kommer beskriva ett stadie som jag tycker stämmer in på din beskrivning av din situation,

Kroppen reagerar om man under längre tid har ett för litet energiintag med att gå i ”sparläge”, då förlångsamma metabolismen (och fettförbränningen), detta beror på att kroppen försöker skydda sig själv för att skadas eftersom kroppen har ett basalbehov av energi. Basalbehovet är den energi kroppen är beroende av endast för organfunktion, vilket går år även om du skulle vara sängliggande hela dagen, förutom det behovet tillkommer ett energibehov som beror på hur aktiv man är.

Andra signaler på att ett för långsiktigt lågt energiintag (fasta/svält/för låg kroppsvikt) är att man ofta är frusen, trött, humörsvängningar, har låg puls/blodtryck, tappar mycket hår och/eller menstruationsrubbningar/utebliven mens. Detta sker på grund av att kroppen börjar prioritera vilka funktioner den ska ge bränsle åt, och det som inte är ”livsnödvändigt”, prioriteras bort. Det första kroppen börja bryta ner vid långvarig energibrist är protein från bl.a. muskler, vilket kan visa sig i att man inte bygger muskler även om man styrketränar. Ifall du känner igen dig med dessa symptom, framför allt om din menstruation har uteblivit rekommenderar jag att du tar kontakt med vårdcentralen för att få hjälp med en remiss till en näringsterapeut (dietist) för att inte långvariga organskador ska uppstå.

Jag vill tillägga att muskler också väger, och vågen säger inte vad som är fett eller muskler, så är det bra att ha andra sorts mål när det gäller vikt, t ex hur kläderna sitter... Vikten varierar konstant några kg utan att något ”egentligen har hänt” med kroppens fettsammansättning, det beror på att kroppen innehåller en hel del vätska som påverkas beroende på vad vi äter, samt hur fyllt tarmsystemet är. Vikten är helt enkelt inte ett exakt eller så bra mått att gå efter. En tankeställare kan vara att 1 kg kroppsfett innehåller ca 7700 kcal, vad jag vill belysa är att det krävs att man äter mer än (vad kroppen behöver + vad man förbrukar) över längre tid för gå upp i vikt. Energiintaget behöver inte uppfylla behovet (= basalbehovet + energi för aktivitet) exakt varje dag men det behöver göra det långsiktigt för att hålla energibalans, dvs. man kan äta mindre/mer någon dag utan att något händer åt kroppsfettfördelningen.

Du nämner också att du tränar på gym 2 gånger i veckan, vilket är väldigt bra. Jag kan inte utifrån din beskrivning kommentera ytterligare om promenaderna, eftersom jag inte har någon information om vad som ligger bakom behovet av 4h promenader/dag, men jag hoppas att det jag försökt förklara kan ge dig lite trygghet att inte vara rädd för att vikten ska rusa iväg ifall du minskar på dem.

Jag vill beskriva det jag har nämnt i ett vanligt misstag vid viktminskning om man är för hård med sin kalorirestriktion/strikt diet man inte orkar hålla, på grund av att man får i sig för lite kalorier jämfört med kroppens behov. Kroppen skriker då efter bränsle till sitt maskineri vilket ofta visar sig som starkt sötsug. Att vara för strikt leder lätt till en ”ond cirkel” av att kompensera om man tycker man ätit för mycket/ätit snacks, för att sen börja om igen och man bör istället bryta mönstret.

Hoppas något av detta är till hjälp, ta hand om dig.

Mvh. Jessica

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Häj mitt dilemma e att jag ha börja se stretch märken på mina bröst och lite på höft/röv vilket sku antyda på att jag går upp i vikt men jag förstår int för vågen visar samma hela tiden och har visat ...
Läs mera

Finns det medicin man kan få mot övervikt? Mitt BMI är 37 ”fetma grad 2”
Mår dåligt över hur tjock jag är och vet inte hur jag ska kunna gå ner i vikt..
(Jag vet det finns medicin men kan man få de...
Läs mera

Hej! Jag har länge velat gå ner i vikt. Har nu börjat både styrketräna och högintensiv träning som ska bränna fett. Går även mycket på arbetet mellan 6000-10 000 steg de dagar jag arbetar och inte har...
Läs mera

Hej jag hatar hur jag ser ut och skulle därför vilja gå ner i vikt. Jag känner att jag väger för mycket och ser för tjock ut vad ska jag göra för att sluta tänka så här
Läs mera