Lite akut fråga

08.04.2021
Hej!
Jag har haft väldigt ont i mitt ringfinger/hand i över en vecka nu. Jag har på eget initiativ tejpat och lindat fingrarna som jag vet att dom skulle ha gjort på akuten. Detta tog bort smärtan nästan helt och hållet. Alltså det att inte röra fingrarna.
Jag misstänker att jag har en liten spricka där runt den där knölen, men tyckte att det var en så liten skada att jag inte ville åka in till akuten (mest pga corona). Dessutom visste jag ju hur jag skulle ta han dom det själv.
Men nu en vecka senare så tog jag av tejpen och allt och tänkte se hur det har läkt. Men det tar fortfarande ganska ont när jag rör fingrarna. Inte orimligt ont, men typ som om någon skulle knipa hårt. Borde jag åka och kolla upp det?
Som sagt så känns det som en såå obetydlig skada och jag vill verkligen inte ta upp akutens tid. Det finns ju folk med riktiga problem som behöver hjälp liksom. Men kan det vara något som jag inte kan fixa på egen hand? Eller ska jag bara tejpa fingrarna igen och hoppas på att det löser sig?

Och om jag skulle tejpa och linda fingret igen, har ni några tips på hur jag får det att hållas frächt? Jag har bytt tejp tre gånger senaste veckan och förband typ varje eller varannan dag. Men även fast hur mycket jag tvättar med vatten och tvål nu så går inte luten bort. Det luktar så fruktansvärt äckligt, typ som skiten mellan tårna luktar... Sprickan
luckan

UngInfo svarar

12.04.2021

Hej och tack för din fråga!

Viktigt när man misstänker en fraktur är att kolla att ställningen är god och att inga nerver eller större blodkärl har skadats. För att kolla detta i fingret följer man ofta med att fingret rör sig bra (får man fingret rakt och kan man böja på fingret), om fingret gör så ont att man inte kan göra detta så lönar det sig att gå till jouren för en läkarbedömning. Om frakturen är i en bra ställning brukar man tejpa ihop fingret med fingret bredvid i 2-3 veckor. En bra tumregel om man inte vet om det finns en fraktur i fingret, men det rör sig bra och känseln är normal, är att fortsätta röra på fingret (för att undvika stelhet), men att endast belasta det (t.ex då man lyfter saker) enligt vad smärtan tillåter. Gör det ont att lyfta något så lyfter man det med andra handen istället. Om det finns en fraktur i fingret kan det göra ont i flera veckor, dock borde det göra mindre och mindre ont med tiden. Om fingret gör mycket ont så kan man bra ta vanlig receptfri värkmedicin enligt vad förpackningen rekommenderar.
Det lönar sig att tvätta huden innan man sätter på tejpen och det är bra att byta den då man duschar eller badar så huden inte blir irriterad. Bakterier trivs i fuktig tejp, vilket kan leda till att det luktar. Man kan också sätta en bomullstuss eller motsvarande mellan fingrarna så att de inte gnider mot varandra och irriterar huden.

Mvh, 

Läkarstuderande Ester från projektet "Frågesjuk"

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Ibland kan jag få en sån fruktansvärd smärta precis under revbenen i mitten. (Dvs riktigt högt uppe på magen) Smärtan kommer ofta om jag känt mig stressad och äter ohälsosam fet mat/svårsmält m...
Läs mera

Hej undrar om man kan ta både Ketipinor 25mg och dienorette tillsammans eller om det inte går
Läs mera

Hur smittar det Via kramar, elä att man rör varandra snabbt? Hur är smittorisken och hur snabb? Lättkontakt? Kramar. Kläder, hörlurar, samma möbler osv
Läs mera

Hej! Jag har hypoterios och tar levothyroxin för det. Men varför måste det alltid tas på tom mage på morgonen? Och vad gör jag om jag glömmer att ta det? Skippar jag eller går det att ta senare på dag...
Läs mera