Arbetsgivaren har betalat lön med fel skattekort

14.09.2023
Hej! Jag skaffade i somras ett ändringsskattekort men min arbetsgivare fick inte det förens några veckor sedan, vilket ledde till att de betalade ut min lön med fel skattekort under en månad och jag gick då över skattegränsen på mitt föregående skattekort, vilket ledde till att jag betalade mer skatt än vad jag skulle ha behövt göra. Får jag tillbaka de pengarna som gick över min skattegräns eller hur fungerar det? .
Mathilda.Hassel

Ekonomirådgivare Matilda svarar

22.09.2023

Hej! 
Du har en bra fråga om skattekortet och vårt skattesystem! Hela systemet i sig fungerar på årsbasis, även om man precis som du nu gjort, kan göra ändringar mitt under året. Det är alltid bra att ändra sitt skattekort ifall det sker förändringar i inkomsterna under året, eller ifall man börjar närma sig sin inkomstgräns. Du har alltså gjort helt rätt. 

Efter varje kalenderår gör skatteverket en granskning där de ser om man betalat för mycket eller för lite skatt på sina inkomster under det senaste året. De ser alltså inte på månadsbasis, utan på hela året på en gång. I början av nästa år för alla en så kallad "Förhandsifylld skattedeklaration", där skatteverket meddelar ifall du har betalat för mycket eller för lite skatt under fjolåret. Där kommer du att se om du har rätt till skatteåterbäring (om du har betalat för mycket skatt) eller måste betala restskatt (om du betalat för lite skatt). Om du har betalat för mycket skatt i år, sett på hela året, kommer du få tillbaka de pengarna i skatteåterbäring nästa år. Det finns olika utbetalningsdatum för det - ditt står antecknat på skattedeklarationen. Kom ihåg att också kontrollera att ditt kontonummer är rätt, eller meddela ett nytt åt skatteverket. 

Om man då igen betalat för lite skatt totalt sett (man kanske har fått löneförhöjning och inte beställt ett nytt skattekort), får man en räkning av skatteverket på det man ännu behöver betala in. 

På skattedeklarationen står alla dina inkomster uppräknade, och all skatt och andra avdrag som du betalat lika så. I den förhandsifyllda skattedeklarationen har man också möjlighet att göra ändringar, ifall man har rätt till övriga avdrag som skatteverket inte räknat med. Till exempel kan man efter pandemiåren få skatteavdrag för att man arbetar hemifrån och har ett kontorsrum, men det kräver att man själv loggar in på skatt.fi och ansöker om ändringen. Det finns ett sista datum för att göra ändringarna, och också det står på din skattedeklaration. Man ska alltid meddela om ändringar ifall man har rätt till avdrag, för det är pengar som du sedan får tillbaka eller som gör att din restskatt minskar i storlek. 

Det gäller alltså att läsa skattedeklarationen noga när den kommer, endera på posten eller digitalt. Så för att sammanfatta: ifall du har betalat för mycket skatt, kommer du att få tillbaka pengarna, men du måste vänta på dem tills nästa år! 

//Matilda Hassel

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera

Hej, igår skulle jag möta upp en snubbe som skulle köpa ut vodka till mig, vi möttes vid en skola och snubben var rädd för kameror. Dom tog 30 euro av mig och sa dom skulle komma tillbaka om ett par m...
Läs mera