Bostadsstöd och studiestöd

24.11.2018
Hej jag studerar första året till idrottsinstruktör på arcada vilket har gjort att jag också har flyttat hemifrån och bor nu med min pojkvän. Över julen åker vi båda hem till pampas och jag tänkte jobba lite, men hur mycket får jag förtjäna när vi får både bostadsstöd och studiestöd? Och hur är det över sommaren då åker vi båda hem och skall jobba, är det någon gräns hur mycket man får förtjäna under sommaren när man också får bostadsbidrag?
Flummigt fråga kanske men hoppas ni förstår vad ja menar. ;)
29.11.2018

Hej!

Tack för din fråga! Det kan vara lite klurigt när det gäller alla gränser och vilka inkomster som påverkad vad. Men jag ska försöka att förklara det så gott jag kan.

Dina inkomster inverkar på hur många månader i året som du kan lyfta studiestöd. Det finns en årsinkomstgräns beroende på hur många månader som du lyfter studiestöd. Låt oss säga att du lyfter studiestöd i 9 månader (och inte studerar under sommarmånaderna) då är det högsta belopp som du får tjäna 11 973€ under ett år. Det är alltså ingen skillnad när du jobbar under året, men gränsen får inte gå över den summan när man räknar inkomsterna för hela året.

Du kan kontrollera din egen inkomstgräns om du loggar in i FPAs e-tjänst på deras sidor. Du kan också uppskatta din årsinkomstgräns med ett beräkningsprogram som du hittar här: https://www.kela.fi/web/sv/e-tjanster_studerande_egna-inkomster.

Här kan du också läsa mera på FPAs sidor om studiestöd och hur inkomsterna påverkar: https://www.kela.fi/web/sv/studiestod-egna-inkomster. Där finns också en tydlig tabell på hur stödmånaderna påverkar på inkomstgränserna.

När det gäller bostadsbidraget är det bruttoinkomsterna (obeskattade inkomster) för alla som hör till hushållet som påverkar bostadsbidragets belopp. I ert fall är det du och din sambos inkomster som räknas.

Inkomsterna beaktas antingen som fortlöpande inkomst eller som genomsnittlig inkomst. Här kan du läsa om innebörden av de båda: https://www.kela.fi/web/sv/hur-inkomsterna-inverkar-pa-bostadsbidraget. Om du vid sidan av studierna jobbar och lönen varierar från månad till månad så är det fortlöpande inkomst som beaktas och då beräknas alla de inkomster som personen får under 12 månader.

När bostadsbidraget beräknas gör man även något som kallas “förvärvsinkomstavdrag”, vilket betyder att man drar av 300€ i månaden från varje hushållsmedlems inkomst. Exempelvis om du får 250€ i studiepenning varje månad + lön 400€/månad blir den sammanlagda lönen 650€. Sedan dras förvärvsinkomstavdraget på 300€ bort från summan vilket gör att det är 650€-300€ = 350€ som beaktas när bostadsbidraget räknas ut. I ert fall räknas båda era inkomster och studiepenningen med i beräkningen.

Det är omöjligt för mig att säga om eller hur ert bostadsbidrag kommer att påverkas av att ni jobbar på sommaren eftersom det beror på er lön och om ni jobbar under andra tider av året. Det som står på FPAs sidor är att bostadsbidrag inte beviljas om inkomsterna (i inkomster räknas också med studiestödet) sammanlagt överstiger 2500€ i månaden i ett hushåll för två vuxna utan barn i Helsingfors. Om inkomsterna är högst 818€ i månaden i ett hushåll på två vuxna utan barn i Helsingfors påverkas inte bostadsbidraget.

Det går att uppskatta hur inkomsterna påverkar på bostadsbidraget genom att fylla i denna räknare på FPAs sidor: https://asiointi.kela.fi/aylaskenta_app/AYLaskentaApplication. Det resultat som räknaren ger är alltid endast en uppskattning. Om dina inkomster varierar, beaktas inkomsterna som genomsnittlig inkomst.

Om inkomsterna som inverkar på bostadsbidraget stiger minst 400 €/mån eller sjunker med minst 200 €/mån jämfört med det föregående beslutet, ska bostadsbidraget justeras. Då behöver ni anmäla det till FPA exempelvis via deras nättjänst.

På FPAs sidor finns det mycket information kring detta och via denna länk finns det förklarat hur inkomster påverkar studiepenning och bostadsbidraget: https://www.kela.fi/web/sv/inkomster-paverkar-studiepenningen-och-bostadsbidraget.

Om det iallafall känns oklart och du känner att du behöver mera information kan du ta kontakt med FPA och boka exempelvis en telefontid via nätet.

Hoppas du blev lite klokare och fick svar på dina frågor!

Med vänliga hälsningar, Louise Mannil

Ungdomsinformatör på Luckan i Helsingfors

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera