Fortkörningböter

19.08.2018
Hej.
Jag var dum och gick och fick en böteslapp för fortkörning. Jag har än så länge bara fått böter, men jag har hört om såna som senare har fått på posten att kortet rykt. Också något om att gränsen för att kortet ryker om man kör 30 över, men om man haft kortet mindre än 6 mån så "kan det övervägas att ta kortet". Jag undrar om den här informationen är sann, och isf om ni kan klargöra den.

Också undrar jag om man kan betala böter i person, t.ex. vid polisstation, eller om det måste göras via nätet. pojksomhadbrottom
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

21.08.2018

Hej pojksomhadbrottom!

Det är beroende på en hel del olika omständigheter när en körrätt dras in vid fortkörningssituationer. T.ex. om det är tätortsområde, där riskerna att ställa till med fara är större, så har man visat grov likgiltighet mot trafikreglerna redan när man kör med en hastighetsöverskridning på 33 km/h. Ifall det är utanför tätort och hastighetsbegränsningar på 60 km/h eller mer, så är gränsen för indragning av körrätt vid 40 km/h.

Självklart kan körrätten dras in redan vid mycket lägre gränser också, om man som chaufför ställt till med stor fara. T.ex. om det varit många utomstående i trafiken, vädret har varit extremt dåligt osv.

Man får heller inte ha för många trafikbrott för att få behålla körrätten. Om man som "ny" chaufför fått två böter inom ett år eller tre inom loppet av två år från tidpunkten från det första begångna trafikbrottet, då övervägs indragning av körrätten. För en person som redan en tid varit chaufför är gränserna tre trafikböter inom ett år eller högst fyra inom två år.

Om du endast har en böter för fortkörning hittills och polispatrullen som delgav den åt dig inte tog på tal något om att dra in körkortet, då är det nog ingen risk att du förlorar kortet i det här skedet. Men kör försiktigt så att det inte kommer fler!

Polisen kan inte ta emot kontant betalning vid bötesdelgivning. Böter skall alltid betalas till någondera av de kontonummer som finns angivna på lappen.

konstapel Johanna Westerlund

1 Kommentarer

  • 20/08/2018 8:35am (6 år sen)

    Kör du 30 för fort får de ta kortet, kör du 40 för fort måste de ta det. Dessutom behlver man 3 på 1 år eller 4 på 2 år.
    Vet dock ej hur det funkar när man nyss fått körkort, men jag HAR HÖRT 2 lappar på ett år.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett ...
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera