skatt

25.05.2024
hej jag funderar på att jobba ett extra jobb som betalar mig via paypal. Men dom pengarna är oskattade när dom kommer in på paypal hur skall jag veta hur jag skall skatta på dom pengarna? jag har ett deltidsjobb också som jag betalar 3,5% skatt vid.
vill inte hamna i finkan för skattefusk liksom. skattesmitaren
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

04.06.2024

Hej!

Det här är tyvärr inte så enkelt att svara på! Kommer t.ex. pengarna från Finland eller utlandet? Och vad är det fråga om för slags jobb?

Grundregeln är dock att i så gott som alla fall ska inkomsterna meddelas till skatteförvaltningen.

I korthet fungerar det så här:

  • En förhandsifylld skattedeklaration skickas ut till dig på vårvintern, t.ex. för år 2024 kommer du att få denna under vårvintern 2025.
  • Där ska man kontrollera att alla inkomster man haft under året finns uppräknade. Jag antar att ditt deltidsjobb är inom Finland, så då kommer automatiskt lönen du fått för det jobbet dit, eftersom alla arbetsgivare har skyldighet att anmäla om det här till skatteförvaltningen.
  • Om du under året fått en inkomst som inte finns med där, ska den deklareras inom en viss utsatt tid, och det görs enklast genom MinSkatt (https://www.vero.fi/sv/e-tjanster/minskatt/)

Om din inkomst gäller sådant du får från sociala media eller annan innehållsproduktion finns anvisningar här: https://www.vero.fi/sv/privatpersoner/skattekort-och-skattedeklaration/inkomster/f%C3%B6rv%C3%A4rvsinkomster/inkomster-fr%C3%A5n-sociala-medier/

Eftersom det behövs mer information för att svara på din fråga, och jag inte är någon skatteexpert, rekommenderar jag att du kontaktar skatteförvaltningen på något av följande sätt: https://www.vero.fi/sv/skatteforvaltningen/kontakta-oss/ . Vill man inte ringa dem brukar det gå bra att gå in på MinSkatt och lämna ett meddelande åt dem där via.

//Ekonomidirektör Henrik Sandback

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag funderar på att köpa växter/odla jordgubbar och sälja som sommar syssla men jag tror liksom inte det blir så stort att jag som startar företag. Kan jag bara sälja dem? Finns det nån gräns?
Läs mera

Hej jag skulle vilja köpa en V90…
Läs mera

Hej, jag studerar i Stockholm men planerar inte på att jobba här, utan sommarjobbar alltid hemma i Österbotten. Nu frågar banken om min skatterättsliga hemvist, men eftersom jag får stöd från Kela, är...
Läs mera

Hej, igår skulle jag möta upp en snubbe som skulle köpa ut vodka till mig, vi möttes vid en skola och snubben var rädd för kameror. Dom tog 30 euro av mig och sa dom skulle komma tillbaka om ett par m...
Läs mera