Rökning

15.02.2021
När blir tobak skadligt? Hur mycket skall man röka för att det skall bli betydande skador på hälsan? Vi vill veta hur många tobakspaket som krävs? Åk 8

Ungdomsledare Hannah svarar

20.02.2021

Hej åk8!

Tack för er fråga! Fint att ni tänker efter då det gäller er hälsa.

Det finns ett tydligt samband mellan risk för allvarliga sjukdomar och antalet cigaretter som man röker. Tyvärr kan ändå ingen sätta en gräns för hur många cigaretter eller tobakspaket som är ”säkert” att röka. Det här beror på flera saker, t.ex. hur ofta man röker, hur stark tobaken är, drar man halsbloss osv. Vi är alla olika och hur våra kroppar påverkas av rökning beror mycket på vilka gener vi har.

En av riskerna med rökning är såklart att bli beroende. Tobak innehåller nikotin och nikotin är det ämnet som gör att man blir beroende av tobaksprodukter. Nikotin råkar dessutom höra till de ämnen som man allra lättast blir beroende av. Hur nikotinet absorberas av kroppen och hur starka verkningarna är varierar stort från individ till individ. Ingen tänker att man kommer att bli beroende då man börjar använda ett rusmedel, det är nåt som man oftast märker då det är för sent.

Också en person som bara röker tobak en enstaka gång får i sig tjära, kolmonoxid och flera andra giftiga ämnen. En person som är ovan att röka kan bli illamående efter att ha rökt bara en cigarett. Kroppen vill verkligen på alla sätt visa att tobak inte är bra för den. Röker eller snusar man stora mängden inom en kort tid kan man få nikotinförgiftning. Symptomen för nikotinförgiftning är huvudvärk, darrningar, illamående och kräkningar.

Det kan också vara individuellt vad man tycker att är ”betydande skador på hälsan” som ni skriver. Redan en ganska kort tid efter att man börjat röka kan man märka att man får dålig andedräkt, börjar hosta mer, får ont i halsen och sämre kondition. Man kan också få mer finnar och gulare tänder. För någon som är noga om sitt utseende eller tycker att träning är viktigt, kan redan dessa symptom vara betydande.

Vid regelbunden rökning en längre tid finns risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, lungsjukdomar och cancer. Också här spelar ens egna gener och arvsmassa en stor roll för hur mycket och ofta man behöver röka innan man blir sjuk.

Speciellt nu är det smart att hålla sig borta från tobaken, skulle ni insjukna i covid-19 så kommer ni lindrigare undan om ni INTE röker eftersom tobaken förvärrar symptomen som coronan orsakar.

Sköt om er!

Rusmedelsförebyggare Hannah

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej

Har sett att en tjej i min klass säljer droger.Vet inte om jag ska säga till hennes föräldrar eller polisen.
Läs mera

Hej
Är det farligt att dricka alkohol om man väger för lite?
Läs mera

Hej! Jag har komplex över mina tänder för de är väldigt tajta, har aldrig behövt tandställning eftersom jag har så bra bett tydligen så tandläkarna säger att det kommer jämna ut sig av sig själv, vilk...
Läs mera

Hej! Hur snabbt blir man van med nikotin, alltså får en sådan motståndskraft att man inte längre känner av det lika starkt? Kan man bli av med den toleransen eller motståndskraften så att man igen kän...
Läs mera