Vad betyder

27.11.2020
Vad menas med att ha motgångar i barndomen ? Ant
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

30.11.2020

Hejsan!

Tack för din intressanta fråga!

Motgångar i barndomen är ett ganska brett begrepp, men jag ska lista några saker som kan höra till det:

- Missbruk i hemmet
- Fattigdom
- Mobbning i skolan
- Att man upplevt något typ av trauma som barn, exempelvis en nära anhörigs död
- Fysiska eller psykiska övergrepp och våld
- Föräldrar som inte brytt sig

Det är helt enkelt att man har haft en stressande och tung miljö när man har växt upp, och det är sånt som kan påverka ens utveckling när man blir äldre, hur man exempelvis hanterar motgångar eller hur man beter sig i nära relationer. Man talar inom psykologin om riskfaktorer och skyddsfaktorer. Har man många riskfaktorer, till exempel fattigdom, en förälder som missbrukar, samt blir mobbad i skolan – så kommer det slita på en som individ mycket mera än om man bara har en av de riskfaktorerna.
Skyddsfaktorer är sånt som kan ”väga upp” för riskfaktorerna. Precis som namnet säger så skyddar de en. Exempelvis behöver det inte alls vara att fattigdom påverkar dig speciellt mycket som barn om du har goda föräldrar som visar att de älskar dig, samt en i övrigt stödjande miljö.
Man pratar också om att människor har olika stor resiliens. Om ett barn är vad som kallas resilient så kan det hantera motgångar bättre än någon som inte är det, och utvecklas trots att miljön inte är så hälsosam.

Alla har vi antagligen haft någonting i vår barndom som varit svårt, och som färgat oss som människor senare i livet, på ett eller annat sätt (det behöver inte vara på ett negativt sätt, det beror på vad vi har lärt oss av det som hänt). Och på sätt och vis så är ju det bra - om vi inte möter besvikelser och lär oss hantera dem i tidig ålder så kommer det leda till problem när man blir besviken i vuxnare ålder, för livet är ju inte alltid helt lätt. Det är först när det handlar om lite mera traumatiserande grejer och inte bara vardagliga motgångar som man sådär rent psykologiskt börjar prata om ”motgångar i barndomen”.

Hoppas det här besvarade det du undrade över :) Skriv gärna in igen om nåt blev oklart!

Mvh, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej kix, Benjamin på fist of needles kan göra min penistatuering men hur ont gör det att tatuera ollonet
Läs mera

Hej, det är jag, utforskar kroppen igen :)

Jag har som sagt ett intresse för att utforska hur kroppen och olika människor och påverkan fungerar.

Dagens fråga handlar om hemlösa människor. Alltså do...
Läs mera

Kanman tatuera över ett blindtarmsärr så de inte sku synas så mycket
Läs mera

Hej! Förra veckan lämnade jag blod för första gången. Allting gick jättebra tills sköterskan sa att det var nån enstaka milliliter kvar att tappas. Då börjar jag se svarta och vita prickar och hinner ...
Läs mera