Fråga

26.03.2020
Hej

Är det ok att kvinnliga ledare på sommar läger solar topless.?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

26.03.2020

Hej,

Det beror nog lite på vem deltagarna på lägret är, vad det finns för bestämmelser på området de befann sig på och på vilket sätt ledarna solade.

Sådär generellt så skulle jag säga att det är olämpligt att sola topless som lägerledare, och jag tror att de flesta arrangörer för läger skulle hålla med. Det finns lagstiftning som förbjuder personer att blotta sig för andra, men då det handlar om kvinnobröst så är reglerna kanske inte alldeles lätta eftersom dessa även används för att amma barn. Nu var det trots allt inte det det handlade om. Olika stränder kan också ha olika regler för detta.

Antar vi att det var ett läger för barn eller ungdomar så skulle det vara olämpligt för en vuxen kvinna att visa brösten, och om någon skulle uppleva sig kränkt över detta så skulle det potentiellt kunna vara brottsligt (det kan räknas som sexuella trakasserier att visa sig naken för personer som inte vill se det, och i all synnerhet för barn.)

Om detta är någonting som hänt på ett läger där du har deltagit, antingen som ledare eller deltagare och du är fundersam över det så rekommenderar jag att du tar upp saken med er förman (personen som anställde dig) eller med lägrets arrangör. Om inte för annat så för att ge förmannen en chans att vara tydlig kring reglerna inför nästa läger.

kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.