Känslor för en polyamorös

07.03.2023
Hej Decibel! Hoppas att ni har det bra.
Jag träffade en tjej i lördags på en fest. Det var andra gången vi umgicks. Första gången vi träffades var på en fest i oktober. Mellan dessa gånger har vi stött på varandra två gånger och skrivits pyttelite.
Alltså, den festen i lördags var verkligen helt magisk. Jag trodde inte att hon skulle bry sig om mig den här gången, men så började vi dansa med varandra, koncentrerat, innerligt och lekfullt och plötsligt kysstes vi. Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant, har haft en crush på henne ända sen vi träffade på varandra för första gången (alltså inte på festen i oktober utan vid ett tillfälle två veckor senare). Sen umgicks vi med varandra på festen mer eller mindre hela natten efter det, nu i lördags alltså. Jag var lite rädd att hon varje gång hon gick på toaletten eller något sådant inte skulle komma tillbaka, men det gjorde hon. Jag satt i hennes knä och hon i mitt. Mycket kramar och smekningar. Jag sa precis efter kyssen och en lång nära kram att jag trodde jag hade en crush på henne. Då log hon brett, svarade något jakande och sa sen "I think you're amazing". Att hon varit lite försiktig med mig för att jag sagt förra gången att jag hade varit tveksam kring polyamori.

Men nu vet jag inte riktigt. Hon är alltså polyamorös har vetat ända sedan första gången att hon är poly, och iallafall då var hon i ett öppet förhållande med en kille i Storbritannien. Hon känns också ganska mycket som en fri själ och sa uttryckligen när vi pratade om något ämne att hon är "addicted to new experience". Så jag vet liksom inte om hon bryr sig om mig på riktigt... Hon sa att hon var så glad att se mig, pratade om saker hon skulle vilja göra med mig, att det skulle vara roligt att umgås igen. Och hon hade inte ens druckit alkohol. Att hon skulle vilja se mig igen sa hon medan vi cyklade hemåt åt samma håll i gryningen. Det var jättefint. Men det blev ingen puss sedan när vi sa hejdå och då blev jag också lite osäker. Men jag kan inte säga att jag visade med min kropp att jag ville det heller.

Varför tvivlar jag? Jo, just för att hon verkligen känns som en person som söker sig till spänning, för att hon är polyamorös, för att hon de två gånger som vi skrivit med varandra slutade svara båda gångerna. Det var dock hon som startade båda konversationerna. Hon är ganska social - jag är också social men mer introvert och försiktig. Jag förstår inte vad hon skulle se hos mig. Men på båda festerna tillbringade hon flera timmar med mig, utan att lämna mig särskilt länge eller för att ge sig in i en annan djupare konversation, även om hon kände flera andra på respektive fest. Jag tänker så här, att: om jag själv bara varit ute efter spänning, då hade jag kanske inte fortsatt att umgås med personen jag hånglat med på dansgolvet efteråt. Tillbringat flera timmar med den båda festerna. Eller sagt att det vore fint att ses igen. Då hade jag nog snarare sagt att det var fint att träffa den och att jag önskade den en god natt eller något sånt.

Å, jag vet inte. Hur funkar polyamori egentligen? Kan hon bli KÄR i flera personer? Jag tror att jag är polyamorös på det sättet att jag kan bli kär i flera, och säg om jag är kär i två personer samtidigt... Då är det liksom inte så att den ena är mindre speciell än den andra. Jag tror också att jag skulle känna mig lite begränsad av att bara vara med en enda. Men jag har så svårt att tänka mig att det kan vara så för någon annan och jag blir lätt svartsjuk. Om jag kan bli helt förvissad om att jag är lika viktig som en annan kärlek eller iallafall att jag verkligen är speciell och viktig, då kunde det kanske funka. Jag har inte testat, så jag vet inte.

Har ni några tankar kring detta? Ber om ursäkt för att det var många detaljer, men det blir ju så när man känner passion inför någon, man analyserar minsta lilla. Kan hon vara genuint intresserad trots att vi inte direkt skriver med varandra? NÄR vi skrivit, det handlar om väldigt få meddelanden, delade hon dock med sig om sig själv. Att hon varit på jobbintervju, att hon planerade att flytta till en viss ort (som var närmare mig). Hon sa nu på festen att "oh I haven't replied to your message". Och vad ska jag tänka kring det polyamorösa? Är hon bara velig eller är det verkligen något hon är?

Kram! A
luckan

UngInfo svarar

14.03.2023

Hej!
Så roligt att höra att du träffat någon som väcker känslor av magi och spänning inom dig! Att vara polyamorös betyder, precis som du skriver, att man kan vara kär i flera personer samtidigt. I vårt samhälle är monogami normen, dvs. att bara ha en partner är fortfarande vanligare, men det betyder inte att det skulle vara fel eller omöjligt att kunna älska flera människor samtidigt. 

Polyamorösa förhållanden kan se väldigt olika ut. En del föredrar att ha en så kallad primär partner, som är den "viktigaste" partnern som man kanske delar lägenhet med eller har familj med, medan andra föredrar att ha lika villkor för alla sina partners. En del väljer att berätta mycket åt varandra om vad de gör med sina andra partners, t.ex. då de går ut på dejt och vad de gjort, medan andra föredrar att mest kommunicera om sådant som gäller just den personen. Gemensamt för polyamorösa och monogama förhållanden är att man strävar till att kunna lita på sin partner, genom kommunikation och genom att dela med sig av sina känslor på ett respektfullt sätt som gör att den andra kan känna sig trygg. 

Därför är det bara vi själva som kan ge svar på hur vi känner. För att få reda på hur tjejen känner för dig så kommer du nog att behöva försöka fråga vilka hennes känslor är för dig. Eftersom du just nu känner tvivel så tänker jag att det vore bra att våga kommunicera öppet med henne om dina egna känslor, funderingar och eventuell rädsla som du känner. Särskilt i början av ett förhållande, då man lär känna varandra, så är det vanligt att känna tvivel. Tvivlet kan uppstå från en rädsla för att bli sårad, rädsla för att bli övergiven eller en rädsla för att öppna upp sina egna tankar och känslor och genom det visa sig vara sårbar och kanske bli sårad. 

Så om du vill bygga upp ett genuint förhållande med tjejen du är förtjust i så kommer du att behöva visa hur du känner för henne, eftersom det ger er möjlighet att prata ur hjärtat. Om det visar sig att ni båda är intresserade av varandra och vill bygga ett förhållande med varandra så tror jag att du senare kommer att vara glad över att du vågade ta upp frågan med henne. Och om det visar sig att hon inte är redo för att bygga ett förhållande med dig, eller om du själv inte känner dig redo för ett polyamoröst förhållande, så tänker jag att du ändå kommer att känna lättnad och stolthet över att ha vågat vara ärlig. Genom att vara ärliga mot oss själva så ger vi oss själva möjligheten att älska och bli älskade. och genom att våga vara ärliga mot andra så ger vi dem en möjlighet att lära känna oss just sådana som vi är, och älska oss för den vi är. 

Många hälsningar sexualrådgivare Ulrika, Luckan Unginfo 

1 Kommentarer

  • A 10/03/2023 8:43pm (3 månader sen)

    Hej igen. Uppdatering: i tisdags skrev hon till mig och frågade "är det här eventet du pratade om?" och en bild på eventet på facebook, ett dansevent. Jag svarade att det var det och att det skulle vara roligt om hon kom. Hon svarade att hon ska campa den helgen och att hon får se om hon hinner tillbaka i tid. Och på knagglig svenska, att hon hoppas att jag har en bra vecka i snö. Alltså, jag känner mig så extremt osäker. Hon är så social och har gjort så mycket i livet känns det som, är dessutom fyra år äldre än jag. Och har en långdistanspartner... Jag grubblar bara mer och mer, vilket inte är bra för mig (men väldigt likt mig när det handlar om sånt här), så jag försöker fylla hjärnan med annat, det går sådär men jag försöker. Men, jag kan liksom inte se varför hon skulle gilla mig ens. Flirtar hon bara och vill ha en fling? Jag är inte alls lika utåtriktad som hon och det gör mig väldigt osäker på om hon faktiskt är intresserad på riktigt. Och detta med polyamori alltså, är det något som människor verkligen är? Eller söker dessa människor bara spänning? Ursäkta textmängden... :,)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag och min tjej har varit tillsammans i två år jag funderar om jag kan köpa underkläder som födelsedagspresent till henne eller blir det konstigt också känns det lite konstigt att en kille köper tjej...
Läs mera

Hej! Jag är en tjej och det känns som att jag har känslor för en annan tjej i min klass.. Känslorna har funnits där i över ett år men har liksom bara kastat dom åt sidan. Vi har skrivit i flera månade...
Läs mera

Har varit i förhållande i 8 månader och i början ville båda ha sex ofta men nu på senast tiden är det mera en gång i månaden typ och då märker man att hon gör det bara för att man själv vill och inte ...
Läs mera

Hej, en pojke som går i min skola som min bästa kompis går i samma klass. Han stirrar på mig och ger mig en lite flörtig blick VARENDA gång han ser mig och int bara i skolan utan på gymmet, stan osv. ...
Läs mera